Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

Kortkolom binnenland

Van ontucht verdachte leraar ook raadslid

Spijkenisse. Een 58-jarige man uit Spijkenisse die wordt verdacht van ontucht met een 10-jarige jongen is ook voor de PvdA in die gemeente. Dat heeft RTV Rijnmond gisteravond gemeld. De PvdA in Spijkenisse laat weten geschokt te zijn door de zaak. Of de man geroyeerd wordt, kon de fractieleider van de partij nog niet zeggen. De man, die leraar is op een basisschool in Spijkenisse, werd in juni opgepakt en na verhoor weer vrijgelaten. Maandag werd hij opnieuw vastgezet na de vondst van kinderporno op zijn computer. Hij is gisteren voorlopig vrijgelaten, maar blijft wel verdacht. De school heeft de man geschorst. (Novum)

Van Es levert kritiek op GroenLinks om Peters

Den Haag. Medeoprichter van GroenLinks Andree van Es, thans wethouder voor die partij in Amsterdam, bekritiseert het optreden van haar partij in de kwestie rond Kamerlid Mariko Peters. Van Es noemde de affaire gisteren in het EO-radioprogramma Dit is de dag een „lelijke uitglijder”. Ze vindt dat de partijleiding eerder had moeten reageren. Doordat ze dat naliet, bleef de kwestie „doorsudderen” waardoor GroenLinks imagoschade heeft opgelopen. Van Es verwijt oud-fractievoorzitter Femke Halsema „onhandig” gedrag. Zij had volgens Van Es deze zaak al in 2006, toen Peters in de Tweede Kamer kwam, af moeten handelen. (NRC)

Tbs’er in gevangenis steekt medewerkers

Vught. In de gevangenis in Vught is een medewerker gistermiddag neergestoken door een tbs’er. De man werd in de hals gestoken op de tbs-afdeling van de gevangenis. Hij ligt in een ziekenhuis en is buiten levensgevaar. De tbs’er verwondde nog twee andere medewerkers met een scherp voorwerp, maar zij hoefden niet in het ziekenhuis te worden behandeld. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Justitie vandaag gemeld. (Novum)

Rotterdam. Het aantal boerenlandvogels in Europa is in de afgelopen dertig jaar drastisch gedaald. Nog nooit zijn er zo weinig geteld. Vooral veel vogelsoorten die in Nederland voorkomen, zoals patrijs, grutto, graspieper en kneu, verdwijnen. Dat meldt Vogelbescherming Nederland op natuurbericht.nl. Het aantal patrijzen daalde in de afgelopen dertig jaar het sterkst, met 66 procent. Het aantal grutto’s en graspiepers is gehalveerd. Volgens de Vogelbescherming wordt de afname vooral veroorzaakt door de intensievere landbouw. (Novum)

Dezentjé Hamming (VVD) verlaat Kamer

Den Haag. VVD-Kamerlid Ineke Dezentjé Hamming verlaat in november de Tweede Kamer. Ze wordt voorzitter van een belangenorganisatie voor de technologische industrie, FME-CWM. Dezentjé Hamming volgt daar Jan Kamminga op, een andere VVD’er. Ze was acht jaar Kamerlid en houdt zich nu met name bezig met pensioenen. Ze wordt opgevolgd door Ybeltje Berckmoes, raadslid in Den Helder en 39ste op de VVD-lijst voor de Tweede Kamer. (NRC)

Bestuur deelgemeente Rozenburg opgestapt

Rotterdam. Het dagelijks bestuur van de Rotterdamse deelgemeente Rozenburg (12.500 inwoners) heeft gisteravond ontslag genomen. Begin deze maand stapte de VVD al uit de coalitie. Voor een minderheidsbestuur van de overgebleven partners Inwonerspartij Rozenburg en PvdA bleek gisteren geen meerderheid. (NRC)