Kort nieuw Cultuur

Rob Bolland opgepakt en weer vrijgelaten

Hoofddorp. Componist Rob Bolland is gisteren door de politie opgepakt, nadat hij problemen zou hebben veroorzaakt in het kantoor van Buma/Stemra in Hoofddorp. Nadat er proces-verbaal opgemaakt was tegen Bolland, is hij weer vrijgelaten, zo meldt een politiewoordvoerder. Bolland heeft een conflict met zowel de auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra als muziekuitgever Willem van Kooten. Hij eist geld van Van van Kooten, omdat die volgens Bolland zonder overleg liedjes van hem aan het buitenland zou hebben doorverkocht. Bolland zegt zo 2,5 miljoen euro aan rechten te hebben misgelopen. Hij heeft beslag laten leggen op 1,2 miljoen euro aan rechten die hij via Buma/Stemra wil ontvangen. Toen Bolland zonder afspraak verscheen en een gesprek wilde, schakelde een medewerker van Buma/Stemra politie in, omdat Bolland het pand niet wilde verlaten. De politie probeerde in eerste instantie te bemiddelen. Toen dat geen zin bleek te hebben, werd Bolland voor verhoor meegenomen naar het politiebureau. Hij verzette zich volgens de politie bij zijn aanhouding. Bolland ontkent echter verzet te hebben geboden. (Novum)

Voormalig manager Jackson overleden

Los Angeles. Frank Michael DiLeo, de voormalige manager van popartiest Michael Jackson, is afgelopen woensdag op 63-jarige leeftijd overleden. Hij stierf aan complicaties na een hartoperatie. DiLeo begon zijn carrière als promotor voor platenlabel Epic Records. Hij wist zoveel succesvolle artiesten aan zich te binden, dat het kleine platenlabel uitgroeide tot het op één na grootste label van de Verenigde Staten. Frank DiLeo was volgens Jackson een van de mensen die ervoor zorgden dat zijn album Thriller uit 1982 zo succesvol werd. Zo was het DiLeo die besloot twee nummers van het album, Billy Jean en Beat It, vlak na elkaar als single uit te brengen. Vanaf 1984 werkte DiLeo als manager van Jackson. Hij overzag de productie van de film Moonwalker en was verantwoordelijk voor een uiterst lucratieve marketingdeal tussen Jackson en Pepsi. Eind jaren tachtig hield de samenwerking tussen DiLeo en Jackson op. (Novum, AP)