KNMI waarschuwt voor extreem weer in oosten van het land

Het oosten van Nederland kan vanmiddag en vanavond zeer zwaar onweer, hagel en zeer zware windstoten tot 120 kilometer per uur verwachten. Het KNMI heeft voor de provincies Groningen, Overijssel, Gelderland en Drenthe code oranje afgegeven. Dat is een waarschuwing voor extreem weer.

Bij een fase zwaarder, code rood, is sprake van een weeralarm. Het weerinstituut dat de neerslag lokaal heel intensief kan zijn, wat tot hinder voor het wegverkeer en tot wateroverlast kan leiden. De ANWB meldt dat door het noodweer rond twee uur al files rond Arnhem staan, onder meer op de A12 en de A50. Vanochtend werd juist het westen door het noodweer getroffen. Daar viel de overlast mee.

Vanwege het noodweer kon Schiphol twintig minuten geen luchtvaartverkeer afhandelen. “Dat heeft voor enkele vertragingen gezorgd”, zegt een woordvoerder. Het noodweer is daar voorbij, maar vluchten zijn nog steeds later omdat ze door noodweer in het buitenland of andere delen van Nederland vertraging hebben opgelopen.

Het treinverkeer loopt ook vertraging op. Tussen Putten en ’t Harde is de bliksem ingeslagen en rijden bussen in plaats van treinen. Spoorbeheerder Prorail verwacht dat dat tot drie uur duurt. Op de A7 bij Joure is de bliksem ingeslagen op twee auto’s. Dat veroorzaakt volgens de Friese politie veel vertraging op het verkeersplein bij Joure.

    • Pim van den Dool