Japanse premier Kan stapt op - maandag nieuwe partijleider

De Japanse premier Naoto Kan eerder deze week. De impopulaire Kan legde vandaag zijn functie neer. Foto Reuters / Yuriko Nakao

De Japanse premier Naoto Kan heeft bevestigd dat hij zijn functie neerlegt. Die beslissing werd al enige tijd verwacht: Kan stond onder grote druk na de aardbeving en tsunami van maart, en de daaropvolgende nucleaire crisis.

Het publieke vertrouwen in Kan was sindsdien tanende en ook binnen de eigen partij liep het stroef. Kan is vijftien maanden premier van Japan geweest. Hij beloofde in juni al op te stappen wanneer de ergste gevolgen van de ramp onder controle zouden zijn.

De partij kiest aanstaande maandag een nieuwe leider, die vrijwel zeker ook de nieuwe premier van het land wordt - de zesde in vijf jaar tijd. Seiji Maehara leek de beoogde opvolger van Kan, maar ook minister van financiën Yoshihiko Noda en minister van handel Banri Kaieda zijn kandidaten.

    • Peter Zantingh