Islamitische sekte Boko Haram eist aanslag op VN in Nigeria op

Een gewonde man wordt weggevoerd van het VN-gebouw in Abuja waar vanochtend een aanslag plaatsvond. Foto AP

De islamitische beweging Boko Haram heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanslag op het VN-hoofdkwartier in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja. Dat zei een woordvoerder van de moslimfundamentalistische groep tegen de BBC.

De aanslag vond aan het einde van de ochtend plaats. Een vleugel van het gebouw, waar zo’n vierhonderd mensen werken, werd in puin gelegd toen een zelfmoordterrorist met een auto op het VN-kantoor inreed. Het aantal dodelijke slachtoffers liep vanmiddag op naar zestien. Tientallen mensen raakten gewond.

Boko Haram is een islamitische sekte die op gewelddadige wijze strijdt voor de invoering van de sharia in heel Nigeria. De groep pleegt al jaren met regelmaat aanslagen op overheidsgebouwen en openbare gelegenheden als cafés en restaurants. Eind juni nog kwamen zeker 25 mensen om het leven bij twee aanslagen op biersalons in de stad Maiduguri, die in het noordoosten van Nigeria ligt.

De president van Nigeria, Goodluck Jonathan, liet vanmiddag in een verklaring weten dat de regering met “totale toewijding” de strijd met het terrorisme blijft aanbinden. Zijn regering “zal geen inspanning sparen om de daders voor het gerecht te brengen”, aldus Jonathan. President Obama veroordeelde de aanslag van vandaag vanaf zijn vakantieverblijf op het Amerikaanse eiland Martha’s Vineyard als “verschrikkelijk”.

    • Pim van den Dool