In de avond blijft 't droog, hopen we

Als het slecht weer is, komen er minder mensen naar de Pleinbioscoop.

En dat betekent minder inkomsten. Daarom dit jaar: 3 euro entreegeld.

Joost Maaskant wijst vanaf het dak van zijn kantoor in het centrum van Rotterdam naar het oosten. „Anderhalf jaar geleden hebben we in december een buitenbioscoop georganiseerd. Daar, op de Hofbogen. Het was min 5, en iedereen zat in skipakken op een verlaten spoorlijn films te kijken. Er lag gewoon sneeuw. En toen we af wilden bouwen, bleken onze containers aan de grond vastgevroren te zijn.”

Naast de eenmalige Winterbioscoop coördineert Maaskant met zijn Stichting De Loodsen ook de jaarlijkse Pleinbioscoop. Hij nam de organisatie voor het eerst op zich in 2009. Bij mooi weer loopt Rotterdam twaalf avonden uit om onder de sterrenhemel op een enorm scherm de laatste bioscoophit of een cultfilm te zien. De editie die vanavond begint zal voor het eerst sinds 2003 weer worden gehouden in het Museumpark. Tussen musea Boijmans Van Beuningen en de Kunsthal.

Vorig jaar op het Lloyd Multiplein, aan de Nieuwe Maas, regende het vrijwel iedere dag. „Er zaten regelmatig nog wel een paar honderd die hards, maar het waren er uiteindelijk niet voldoende.”

De organisatie sloot de Pleinbioscoop 2010 af met een tekort van ongeveer 30.000 euro. Door het geringe aantal bezoekers waren de inkomsten uit de bar en de stoeltjesverhuur een stuk lager dan begroot. Het bedrag werd opgevangen met de buffer die De Loodsen had opgebouwd met de organisatie van andere evenementen. Ook was de deelgemeente West bereid bij te springen.

Duidelijk was vanaf het begin dat de financiering deze zomer – waarschijnlijk de vierentwintigste editie in vijfentwintig jaar, al weet niemand dat helemaal zeker – anders moest worden aangepakt worden. Want je weet niet wat het weer dit jaar brengt. Een klein gedeelte wordt nog altijd bijeengebracht door fondsen aan te schrijven.

De belangrijkste verandering is dat de Pleinbioscoop niet langer gratis toegankelijk is. Bezoekers moeten 3 euro neerleggen voor een kaartje. Maaskant: „Toen ik in andere Europese steden ging kijken hoe ze daar buitenbioscopen organiseren, kwam ik erachter dat er vrijwel overal entree wordt gevraagd. In Parijs kost een ticket al gauw 9 euro. Zover willen we absoluut niet gaan, het moet geen commercieel gedoe worden. Dat is het nooit geweest en dat willen we graag zo houden.”

Dick Moesker, die sinds de beginjaren de apparatuur levert, vertelt: „Met mooi weer is het vrijwel altijd druk geweest.” Slechts een keer werd een voorstelling afgelast: „Er stond eind jaren negentig in het Museumpark een keer water in de stroomput, dat was niet echt veilig.”

Maar hij kan zich ook nog een avond herinneren, op het Schouwburgplein, toen alles blank stond. „Bij De Doelen was de stroom zelfs uitgevallen. Maar de bezoekers gewoon van het congresgebouw keken van onder de overkapping naar onze voorstelling.”

Bijna twee weken geleden was Maaskant nog optimistisch over het weer. Wanneer deze week de vooruitzichten verslechteren verschijnt op Facebook een weerkaartje met een rijtje donkere wolken, daaronder de hoopvolle woorden: „Maar in de avond is het droog.”

    • Jan Postma