Hockeysters spelen eindelijk zonder rem

De Nederlandse hockeyvrouwen hebben eenvoudig van Engeland gewonnen. Morgen speelt het team in de finale tegen gastland Duitsland.

Mönchengladbach. - Bondscoach Max Caldas heeft liever een tegenstander „waarbij elke fout direct afgestraft wordt”. Want tegen Engeland hadden de Nederlandse hockeysters in de halve finales van het EK in Mönchengladbach gisteren eindelijk „supergoed” hockey laten zien, zo zei hij na afloop tegen de aanwezige journalisten. Die dachten even een andere wedstrijd gezien te hebben.

Want zo’n genadeloze tegenstander was Engeland helemaal niet. Het olympisch gastland legde de Nederlandse hockeysters, alsof de openingsceremonie al begonnen was, geen strobreed in de weg. Nederland plaatste zich met een eenvoudige zege (2-0) voor de zevende achtereenvolgende keer voor een EK-finale. Daarmee is de minimale buit voor dit toernooi binnen: Londen 2012.

Maar dat het rotsvaste vertrouwen van Caldas in zijn ploeg een deukje heeft opgelopen, bleek uit de opmerking dat hij „niet relaxed” geweest was tot het eindsignaal. Vreemd, aangezien de Engelsen in het uur tussen hun eerste en hun tweede schot bar weinig hockey lieten zien. Wel veel onbegrijpelijke passes en knullige aannames.

De af en toe wat nukkige Argentijn Caldas geldt binnen de spelersgroep als een jolige man. Hij liet zich bijvoorbeeld fotograferen met een servetje in zijn kraag tijdens het eten van een steak. ‘Ons Argentijntje’, schreef speelster Eva de Goede erbij op Twitter. Maar in persconferenties schept hij er een vreemd genoegen in om alleszins redelijke stellingen van journalisten te weerleggen, soms tot in het absurde.

Eerlijk is eerlijk: Caldas’ belangrijkste doel is met de kwalificatie voor Londen behaald. En vergeleken met de laatste twee groepswedstrijden was het ook „supergoed”. „We speelden met ons hart”, zei routinier Maartje Goderie. „De rem is er nu af.” Want iedereen had zich deze week „geschaamd” voor de nederlaag in de groepswedstrijd tegen Spanje (1-0) afgelopen zondag.

Duidelijk werd dat de ploeg niet vooraan in de rij had gestaan toen geduld en mentale weerbaarheid werden uitgedeeld. De uiterst getalenteerde Eva de Goede, die zichzelf steevast opvreet van frustratie na een mislukte actie, zei na die wedstrijd dat „we niet weten hoe we het in de wedstrijd moeten omdraaien.” Het was „panklaar dat het anders moet”, sprak Maartje Goderie, die na een jaar afwezigheid deze zomer terugkeerde in een selectie waarin het ontbreekt aan een ‘sterke vrouw’.

Minke Booij en Janneke Schopman zijn namen uit een steeds minder recent verleden. Na respectievelijk het winnen van olympisch goud in Peking in 2008 en zilver op het WK 2010 in India namen zij afscheid. Maar „een leiderschapskwestie is niet aan de orde”. Dit is een andere groep, we hebben dat op een andere manier ingekleed”, aldus Goderie.

Caldas gelooft dan ook helemaal niet in die „ouderwetse, hiërarchische” gedachte dat de aanvoerder de baas is. Aanvoerder Maartje Paumen deed gisteren vooral goede dingen met de stick. Haar zelfvertrouwen bleek wel uit een prachtige dieptepass door de lucht, een balletje achterlangs op de zijlijn of het op eigen helft poorten van een tegenstander.

Haar sleeppush is een gevaarlijk projectiel, waarmee ze al vijf keer doeltreffend was. Gisteren werd haar enige succesrijke poging na een ingreep van de videoarbiter ongeldig verklaard. De 1-0 van Carlien Dirkse van den Heuvel was een rebound op een van Paumens houdbare pogingen. Kim Lammers maakte tien minuten voor tijd met een tip-in de 2-0, waardoor zij samen met Paumen de EK-topscorerslijst aanvoert.

Op tijd realiseerde het team zich gisteravond dat het beschikt over de beste hockeysters van Europa. Stuk voor stuk balvirtuoos, maar het is een ploeg die vooralsnog niet de indruk wekt over lijken te kunnen gaan. Caldas zei dat hij moet werken aan een „gedisciplineerde, bijna saaie manier van spelen” waarop kan worden overgeschakeld als het niet loopt.

In de EK-finale spelen de Nederlandse hockeysters morgen tegen een tot dusver weinig overtuigend Duitsland, dat gisteren met 2-1 van Spanje won in de andere halve finale. Revanche op de Spaanse hockeysters zit er dus niet in.

Of dat jammer is? Nee hoor. „Revanche bestaat niet in de topsport”, aldus Caldas. „Dan zouden we op dezelfde dag op hetzelfde tijdstip nog eens moeten spelen. Dat kan niet. Dus dat bestaat niet.”

    • Bart Hinke