Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Milieu en natuur

Hij had de blits gemaakt in MTV's Cribs

Terwijl de Grote Broederleider zich nog steeds verschuilt in een tunnelcomplex/Mai Tai’s drinkt in Zuid-Afrika/snel gedemonteerd wordt aangezien hij na zijn dood, drie jaar geleden, vervangen is door een robot, bestormen de rebellen zijn verblijfplaatsen. Bij het binnenvallen van zijn compound werd er een hartstochtelijke tapdans uitgevoerd op het hoofd van zijn standbeeld, waarna de vertrekken werden doorzocht – eerst op zoek naar hem, daarna op zoek naar buit.

Het paleis van een dictator zo excentriek als Gaddafi – je weet haast niet wat je moet verwachten. Het bleek geen teleurstelling: Gaddafi had absoluut de blits gemaakt in MTV’s Cribs.

Een paar van de opmerkelijke vondsten uit het complex:

1. Wellicht niet bijster origineel voor een zelfzuchtige alleenheerser, maar door de hoeveelheid en willekeur wel goed krankzinnig: goud. Een gouden staf, een militaire pet met gouden stiksels, een dikke gouden ketting, een pistool van bladgoud en een enorme sofa in de vorm van een gouden zeemeermin: je huis onderdompelen in goud terwijl je volk honger heeft, zo herkennen we de ware dictator.

2. Een kleine dierentuin, met daarin wilde dieren die andere Afrikaanse landen aan hem cadeau hebben gedaan.

3. Zijn paspoort, dat wellicht een hint geeft over hoe Gaddafi zijn naam zelf graag in Latijns schrift gespeld zou zien: Gathafi. Van de 112 circulerende manieren om zijn naam te spellen, is dat een van de minst gebruikte.

4. De geheel intact gelaten slaapkamer van zijn geadopteerde dochtertje Hana. Zij overleed door een Amerikaanse luchtaanval toen ze een paar maanden oud was. In de slaapkamer zijn haar bed en kast omhuld door beschermende glazen kisten, wat het geheel een onwerkelijk, Sneeuwwitje-achtig effect geeft.

5. Een verzameling manshoge, niet-actieve bommen, die er op de foto uitzien alsof ze in een vergeten tuinhuisje liggen. Wellicht is dat Gaddafi’s equivalent van ‘roestig gereedschap, weckflessen vol perzikenjam en een slechtgetimmerd konijnenhok’.

6. Een kermisattractie in de tuin, die mij bijzonder veel doet denken aan een toestel in Het Land van Ooit (wat op dit moment misschien ook wel een toepasselijke naam is voor Gaddafi’s compound). Het bestaat uit een enorme theepot, met daaromheen theekopjes waar je een rondje in kunt rijden. De installatie staat er als een soort enorme Mad Hatter Tea Party.

7. En als afsluiter: een album met daarin louter foto’s van Condoleezza Rice. Jawel. Blijkbaar had Gaddafi al eerder in een interview laten weten dat hij zeer van haar onder de indruk was: „Ik bewonder haar. Leezza, Leezza… Ik ben trots op haar omdat ze een zwarte vrouw is van Afrikaanse origine.” Ik vermoed dat Condoleezza Rice na deze ontdekking een extra hete douche heeft genomen.

Renske de Greef