Het mag zelfs wel wat saaier

Met „supergoed” hockey won Nederland met 2-0 eenvoudig van Engeland.

Morgen speelt het team tegen een dusver weinig overtuigend Duitsland.

Maartje Paumen (links) en Eva de Goede (midden) vieren de overwinning. Foto Pro Shots MONCHENGLADBACH - EK Hockey , GANT Eurohockey Championships 2011 Women , Nederland - Engeland , 25-08-2011, Warsteiner Hockeypark , 1/2 finale , 2-0 , Maartje Paumen (l) en Eva de Goede (m) vieren de overwinning . Nic White (r) treurt . Jasper Ruhe;Pro Shots

Bondscoach Max Caldas heeft liever een tegenstander „waarbij elke fout direct afgestraft wordt”. Want tegen Engeland hebben de Nederlandse hockeysters in de halve finales van het EK in Mönchengladbach gisteren eindelijk „supergoed” hockey laten zien, zo sprak hij het ten overstaan van het journaille. Dat dacht even een andere wedstrijd gezien te hebben.

Het is de vraag of hij met een dergelijke, genadeloze tegenstander wel echt Engeland bedoelde. Alsof de openingsceremonie al begonnen was legde het olympisch gastland de Nederlandse hockeysters gisteravond geen strobreed in de weg om zich voor de zevende achtereenvolgende keer te plaatsen voor een EK-finale. Daarmee is de minimale buit voor dit toernooi binnen: Londen 2012.

Maar dat het rotsvaste vertrouwen van Caldas in zijn ploeg een deukje heeft opgelopen, bleek uit de opmerking dat hij „niet relaxed” geweest was tot het eindsignaal. Vreemd, aangezien de Engelsen in het uur tussen hun eerste en hun tweede schot bar weinig hockey lieten zien. Wel veel onbegrijpelijke passes en knullige aannames.

De af en toe wat nukkige Argentijn Caldas geldt binnen de spelersgroep als een jolige man, zoals hij zich bijvoorbeeld liet fotograferen met een servetje in zijn kraag tijdens het eten van een steak. ‘Ons Argentijntje’, schreef speelster Eva de Goede erbij op Twitter. Maar in persconferenties schept hij er een vreemd genoegen in om alleszins redelijke stellingen van journalisten te weerleggen, soms tot in het absurde.

Eerlijk is eerlijk: Caldas’ belangrijkste doel is met de kwalificatie voor Londen behaald. En vergeleken met de laatste twee groepswedstrijden was het ook „supergoed”. „We speelden met ons hart”, zei routinier Maartje Goderie. „De rem is er nu af.” Want iedereen had zich deze week „geschaamd” voor de nederlaag in de groepswedstrijd tegen Spanje (1-0) afgelopen zondag.

Duidelijk werd dat de ploeg niet vooraan in de rij had gestaan toen geduld en veerkracht werden uitgedeeld. De uiterst getalenteerde Eva de Goede, die zichzelf steevast opvreet van frustratie na mislukte acties, zei na die wedstrijd dat „we niet weten hoe we het in de wedstrijd moeten omdraaien.” Het was „panklaar dat het anders moet”, sprak Goderie, die na een jaar afwezigheid deze zomer terugkeerde in een selectie waarin het ontbreekt aan een ‘sterke vrouw’.

Minke Booij en Janneke Schopman zijn namen uit een steeds minder recent verleden. Na respectievelijk het winnen van olympisch goud in Peking in 2008 en zilver op het WK 2010 in India namen zij afscheid. Maar „een leiderschapskwestie is niet im frage. Dit is een andere groep, we hebben dat op een andere manier ingekleed”, aldus Goderie, afstuderend student jeugd- en kinderpsychologie.

Caldas gelooft dan ook helemaal niet in die „ouderwetse, hiërarchische” gedachte dat de aanvoerder de baas is. Captain Maartje Paumen deed gisteren vooral goede dingen met de stick. Haar zelfvertrouwen bleek wel uit een prachtige dieptepass door de lucht, een balletje achterlangs op de zijlijn of het op eigen helft poorten van een tegenstander.

Haar sleeppush is naar vrouwelijke maatstaven een gevaarlijk projectiel, waarmee ze al vijf keer doeltreffend was. Gisteren werd haar enige succesrijke poging na een ingreep van de videoarbiter ongeldig verklaard. De 1-0 van Carlien Dirkse van den Heuvel was een rebound op een van Paumens houdbare pogingen. Kim Lammers maakte tien minuten voor tijd met een tip-in de 2-0, waarna zij met Paumen de EK-topscorerslijst aanvoert.

Op tijd realiseerde het team zich gisteravond dat het beschikt over de beste hockeysters van Europa. Stuk voor stuk balvirtuoos, maar het is een ploeg die vooralsnog niet de indruk wekt over lijken te kunnen gaan. Caldas zei dat hij moet werken aan een „gedisciplineerde, bijna saaie manier van spelen” waarop kan worden overgeschakeld als het niet loopt.

In de EK-finale spelen de Nederlandse hockeysters morgen tegen een tot dusver weinig overtuigend Duitsland, dat gisteren met 2-1 van Spanje won in de andere halve finale. Revanche op de Spaanse hockeysters zit er dus niet in. Jammer? Nee, hoor. „Revanche bestaat niet in de topsport”, aldus Caldas. „Dan zouden we op dezelfde dag op hetzelfde tijdstip nog eens moeten spelen. Dat kan niet. Dus dat bestaat niet.”

    • Bart Hinke