Haase opnieuw naar halve finale

Robin Haase heeft in Winston-Salem voor de derde keer in zijn carrière de halve finale van een ATP-toernooi bereikt. De Nederlandse tennisser was in de kwartfinale van het Amerikaanse hardcourttoernooi Alexandr Dolgopolov met 6-4 en 6-4 de baas. De Oekraïner is de nummer 22 van de wereldranglijst, twintig plaatsen hoger dan Haase.

In de halve eindstrijd neemt Haase het op tegen de Franse qualifier Julien Benneteau. Die versloeg Sergiy Stakhovsky na de eerste set te hebben verloren met 3-6, 7-6 en 6-2. Andy Roddick en John Isner vechten in een Amerikaans onderonsje uit wie er ook de finale haalt.

Haase is de afgelopen weken aan een opmars bezig. Eerder deze maand won hij in Kitzbühel zijn eerste ATP-toernooi en zette het Nederlandse tennis weer een beetje op de kaart. Martin Verkerk was zeven jaar geleden de laatste Nederlander geweest die dat presteerde, hij won toen de titel in Amersfoort.

Vanaf 1990 tot en met 2004 werd er jaarlijks altijd minimaal één ATP-toernooi gewonnen door een Nederlander. Het waren gouden tijden voor het Nederlandse tennis, met Mark Koevermans, Richard Krajicek, Jan Siemerink, Jacco Eltingh, Paul Haarhuis en in een later stadium Sjeng Schalken. Maar de laatste jaren waren mager. Het was al nieuws als een Nederlander een toernooi won op de challenger-tour, de eerste divisie van het internationale tennis.

Iedereen in de Nederlandse tenniswereld is overtuigd van de kwaliteiten van Haase, die nu 42ste plaats van de wereld staat. De Nederlander heeft een machtige forehand, een sterke service en leeft serieus voor zijn sport. Maar de afgelopen jaren bleef de grote doorbraak uit, wat voor een groot deel te maken had met een aantal zware knieoperaties. Zijn loopbaan leek zelfs in gevaar te komen door de knieproblemen. Maar hij vocht zich knap terug. Vorig jaar verdiende Haase met zijn opmars van de 447ste tot de 69ste plaats op de ranglijst de titel ATP Comeback Player of the Year.

De toernooioverwinning in Kitzbühel en zijn succes in de Verenigde Staten komen sneller dan verwacht. Haase toont op weg naar de US Open in ieder geval zijn vorm. De baseliner stuit volgende week in de eerste ronde van het grandslamtoernooi op de Portugees Rui Machado. Haase versloeg hem vorig jaar twee keer in de challengers van Como en San Marino. Bij winst zal Haase waarschijnlijk Andy Murray treffen.

Thiemo de Bakker speelt in zijn openingspartij op de US Open tegen een qualifier. Arantxa Rus treft Elena Vesnina, de nummer 43 van de wereld. Rus staat 81ste op de wereldranglijst. Mocht ze winnen, dan wacht in de volgende ronde vermoedelijk Caroline Wozniacki.