‘Grieks-Finse deal onderpand voor noodsteun van tafel’

Caption: Tourists walk in front of the 2,500-year-old Parthenon temple, on the Acropolis Hill in Athens, Thursday, Aug. 25, 2011. Interest rates on debt-hobbled Greece's 10-year bonds climbed to a new record of above 18 percent Thursday amid concerns that demands for collateral in return for rescue loans could undermine the country's latest rescue package. Tourism is a key earner for Greece, and officials say arrivals increased more than 10 percent this season. (AP Photo/Petros Giannakouris) Toeristen lopen bij het 2.500 jaar oude Parthenon. Toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen van Griekenland. Foto AP / Petros Giannakouris

De Grieks-Finse deal over een onderpand in contanten in ruil voor steun aan het Griekse steunpakket is van tafel.

Dat meldt website euobserver.com op basis van anonieme bronnen binnen de Finse regering. Het land zou nu onderhandelen over een “alternatief” voor de overeenkomst.

Dinsdag benadrukte de Finse premier Jyrki Katainen nog dat het onderpand van een miljard euro een essentiële voorwaarde was van het Finse parlement voor deelname aan het Griekse steunpakket. Hierdoor loopt het land geen enkel risico met het toezeggen van noodsteun.

Deze overeenkomst tussen Griekenland en Finland zorgde voor ophef in de eurozone, omdat meer landen een zelfde afspraak willen hebben om de risico’s te verlagen voor hun bijdrage aan de Griekse noodsteun. Volgens euobserver.com zouden de Finnen de deal van tafel hebben gehaald onder druk van de andere eurolanden. Onder meer Nederland, Oostenrijk en Slowakije zijn tegen de deal omdat deze Finland bevoordeelt bij de redding van het noodlijdende Griekenland.

Eerder deze week vertelde financieel redacteur Melle Garschagen dat de Grieks-Finse deal schadelijk is voor de eenheid binnen de eurozone, maar ook dat deze laat zien hoe onduidelijk de afspraken op 21 juli zijn gemaakt in Brussel toen de overeenkomst werd gesloten voor het tweede noodpakket aan Griekenland. Garschagen:

“Het afsluiten van afzonderlijke deals tussen landen met Griekenland zou heel schadelijk kunnen zijn voor de eenheid binnen Europa, want dan wordt het ieder voor zich. Dan kan opeens elk land zoveel miljard euro aan onderpand eisen, of zelfs aanspraak willen maken op Griekse kunstschatten. Dan is de eensgezindheid weg en kan ook de steun verdwijnen voor belangrijke hervormingen binnen de eurozone.”

    • Hans Klis