Gefrituurde vis

Wij hebben er vijf, zij hebben er een stuk of veertien. Bewoonde Waddeneilanden bedoel ik. Toch lijkt het alsof alle Duitsers vakantie komen vieren op Texel.

Ik snap het wel. Texel heeft fantastisch lamsvlees en asperges. Maar ook zijn eigen kaas- en ijsboerderij. Een zelfpluktuin met aardbeien en bessen. Een paddestoelenkwekerij met verse Texelse shiitakes. En zelfs een sterrenrestaurant: Bij Jef van chef Jef Schuur.

Je kunt meevaren op een garnalenboot, waarop de beestjes direct nadat ze zijn binnengehaald in zeewater worden gekookt. Er zijn excursies om paddestoelen te zoeken in het bos, of oesters langs de kust. Bij laag water kun je met hamer en beitel joekels van Japanse oesters van rotsen of stalen bouwsels in zee tikken. Natuurlijk zijn er aan de kust ook alikruiken, kokkels, scheermessen en krabben te vinden.

Ieder dorp heeft ook zijn eigen kruidenbittertje, met namen als Durper Drup, Ronselaertje, Strender Stropertje en het tamelijk briljante Best Tessels Spul. Mijn favoriet blijft echter het lichtzoete Kees Boontje.

Texel heeft zelfs zijn eigen bierbrouwerij sinds 1999. Daar kun je ook een rondleiding krijgen. Die wordt gegeven door Harm, een kleine man op leeftijd met een bril, een wit ringbaardje en een vrij luide stem. Hij draagt een gele polo met daarop ‘Team Texelse brouwerij’ (de werknemers dragen een donkerblauwe polo met eenzelfde opdruk).

In 1999 werd er in de oude zuivelfabriek twintig keer duizend liter bier per jaar gebrouwen. Nu, twaalf jaar later, wordt per jaar 500.000 liter bier gebrouwen. Op 13.728 eilandbewoners. Hoewel van hen maar twee alcoholist zijn, vertelt Harm, blijft toch 70 procent van de productie op Texel.

Had ik al gezegd dat ik deze week op Texel zit?

Nu zouden we natuurlijk Texels lam met Texelse shiitakes en een saus met Texelse rode bessen kunnen maken. Of Texelse Japanse oesters gegratineerd met Texelse schapenkaas. Maar het wordt: gefrituurde vis in Texels bierbeslag.

Voor twee à drie personen:

een inktvisje

250 gram stevige vis, bijvoorbeeld kabeljauw

4 gamba’s

200 gram bloem

een flesje Skuumkoppe

3 eieren

peper en zout

klein scheutje olijfolie

Splits de eieren. Klop de dooiers met de olijfolie en een snuf zout en peper door de bloem. Klop hierdoor 250 ml Texels Skuumkoppe (een zeer aangenaam donker witbier) met een garde. Klop de eiwitten stijf. Roer met een spatel of een pannenlikker eenderde van het eiwit door het bierbeslag. Vouw nu voorzichtig de rest van het eiwit erdoor.

Snijd de inktvis in ringen, de vis in zes of acht blokjes en pel de gamba’s. Haal ze door het bierbeslag en frituur ze op 175 graden Celsius. De inktvisringen liefst niet te lang, anderhalve minuut aan elke kant, de vis en de gamba’s mogen mooi goudbruin worden.

Om af te sluiten nog wat ongegeneerde reclame: op 9, 10 en 11 september vindt het festival Texel Culinair plaats in De Koog.

Joël Broekaert

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Joël Broekaert