Geen Brits verbod op netwerken

De Britse regering is niet van plan „internetdiensten te beperken”. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Theresa May gisteren na een gesprek met Twitter, Facebook en Research in Motion, de producent van BlackBerry Messenger.

De sociale netwerken vreesden censuur nadat premier Cameron eerder deze maand suggereerde dat gebruikers van sociale netwerksites een gebruiksverbod moesten krijgen als ze in tijden van onrust oproepen tot geweld. Hij zei dat de rellen via sociale media werden georganiseerd.

Uit onderzoek van The Guardian blijkt echter dat Twitter vooral werd gebruikt in reactie op de plunderingen en brandstichtingen, en niet om onrust te zaaien. De krant analyseerde ruim 2,5 miljoen tweets die werden verstuurd tussen 6 augustus, toen de rellen begonnen in Tottenham, en 17 augustus. Naar Facebook en BlackBerry Messenger is niet gekeken. De berichten op de laatste zijn versleuteld, en zouden voor beoordeling moeten worden gekraakt.

Volgens The Guardian zou Twitter ook hebben geholpen met het verspreiden van waarschuwingen: twitteraars vertelden elkaar welke wijken te vermijden. Acht procent van de tweets ging over een gezamenlijke schoonmaakactie door Londenaren.