Bernanke zinspeelt op maatregelen FED

De Federal Reserve, de centrale bank van de VS, is bereid om stappen te ondernemen om de Amerikaanse economie te stimuleren. Dat zei FED-voorzitter Ben Bernanke vanmiddag.

De financiële markten keken uit naar de toespraak van Bernanke, maar de discussies over mogelijke stimuleringsmaatregelen zijn uitgesteld tot de volgende bijeenkomst van de FED in september. Die bijeenkomst is tevens met twee dagen uitgebreid.

Volgens Bernanke moet het Congres in actie komen om de werkgelegenheid en economische groei een prikkel te geven. Volgens Bernanke zal de Amerikaanse rente, die historisch laag staat, op termijn de groei bevorderen. Wel heeft de zwakke economie op korte termijn steun nodig.

Bernanke gaf aan dat de FED verwacht dat het “gematigd herstel” door zal zetten en zich zal versterken. De FED-voorzitter zei dat het moeilijk is om in te schatten hoe de economie is beïnvloed door de recente zwakte op de financiële markten, de Europese schuldencrisis en de onderhandelingen over het Amerikaanse schuldenplafond.

‘Hij zei niet veel, maar genoeg om af te leiden dat er maatregelen aankomen’

Onze financieel redacteur Melle Garschagen in een reactie:

“Er was een sfeer van: hij moést met iets gaan komen. Maar de FED wist die verwachtingen de afgelopen week al wel te temperen. Het lijkt alsof Bernanke nu niets heeft gezegd, maar wat hij heeft gezegd biedt een aanknopingspunt dat de FED toch in actie gaat komen. Hij zit in een lastige positie. Hij heeft al veel geprobeerd, maar de economie trekt niet veel aan. Er is geen structurele verbetering zichtbaar. De problemen zijn zo fundamenteel, dat de FED ze niet kan oplossen. De FED moet er alleen voor zorgen dat de boel overeind blijft. Het is een taak voor de politiek om met hervormingen te komen.”

Bernanke sprak op een jaarlijkse economische conferentie in Jackson Hole in Wyoming.

De Amerikaanse beurs opende vanmiddag licht lager. Toen Bernanke begon met spreken zakten de koersen verder in. Na een uur handel is het verlies echter teruggelopen tot 0,4 procent.

Biden: meer maatregelen nodig om economie draaiend te krijgen

Volgens de Amerikaanse vice-president Joe Biden heeft de Amerikaanse economie meer stimuleringsmaatregelen nodig om in beweging te komen. Dat zei hij vooruitlopend op voorstellen waar het Witte Huis vandaag mee komt om de werkgelegenheid aan te jagen.

Consumentenvertrouwen zakt verder in

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in augustus verder ingezakt. Amerikanen geloven niet in het vermogen van politici om de tweede recessie die dreigt, af te wenden.

    • Marije Willems