Egypte en Israël akkoord over toename Egyptische troepen in Sinaï

Egypte en Israël hebben overeenstemming bereikt over een toename van Egyptische troepen in de Sinaï-woestijn.

Aanleiding vormen de aanslagen van vorige week in het zuiden van Israël. Toen kwamen acht Israëliërs om bij beschietingen door militanten. Vandaag werd bekend dat één van hen door eigen vuur om het leven is gekomen. Vijf Egyptische politieagenten werden gedood als gevolg van Israëlische militaire acties in de Sinaï-woestijn. Er komt een onderzoek naar het incident waarbij wordt samengewerkt met het Egyptische leger.

Egypte en Israël hopen met de versterkte troepenmacht de militanten hun bewegingsvrijheid in de grensstreek te ontnemen. De Sinaï is sinds 1979 terug in Egyptische handen. Israël veroverde de woestijn in de zesdaagse oorlog van 1967. Israël gaf de Sinaï terug aan Egypte onder voorwaarde dat het gebied gedemilitariseerd zou worden. Op die manier zou het gaan functioneren als veilige bufferzone tussen Israël en de Arabische landen. De toename van Egyptische troepen is in dat licht opmerkelijk.

Maandag kwamen Israël en de Palestijnse islamitische beweging Hamas een staakt-het-vuren overeen na vijf dagen van geweld in de grensstreek.