Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Dodental aanslag op VN-gebouw in Nigeriaanse hoofdstad loopt op

Een man wordt afgevoerd op een brancard nadat hij gewond is geraakt bij de aanslag in Nigeria. Foto AP

Het dodental van de aanslag op het hoofdkwartier van de VN in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja is opgelopen tot zeker zestien. Dat maakte het Rode Kruis vanmiddag bekend.

Een woordvoerder van het Rode Kruis zei tegen persbureau Reuters dat hij vreest dat het dodental nog verder zal stijgen. Naast de doden zei de woordvoerder dat er elf gewonden naar het ziekenhuis waren vervoerd. Eerder vandaag zeiden medische functionarissen te denken dat er in totaal tientallen gewonden zijn gevallen.

Een vleugel van het gebouw, waar zo’n vierhonderd mensen werken, werd in puin gelegd toen een zelfmoordterrorist met een auto op het VN-kantoor inreed. Voor het gebouw verzamelden zich agenten en gewonden, terwijl binnen een begin werd gemaakt met de zoektocht naar slachtoffers. Reddingswerkers gebruikten drie hijskranen om het puin weg te trekken en de zoektocht te vergemakkelijken.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Nigeria is de laatste jaren steeds vaker doelwit van aanslagen, met name door Boko Haram, een radicale moslimbeweging die een strenge versie van de sharia wil invoeren.

Ministerie waarschuwt Nederlanders in Nigeria

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlanders in Nigeria sinds vanmiddag aan om extra waakzaam te zijn vanwege de aanslag. Nederlanders krijgen het advies grote menigten, demonstraties, samenscholingen en openbare evenementen te mijden.