Directeur 013 overleed in woestijn Californië

Black Eagle Mine Road

Directeur Guus van Hove van popcentrum 013 overleed maandag aan uitdroging als gevolg van extreem hoge temperaturen, in het Joshua Tree National Park in Californië.

Ook zijn vriendin is daardoor overleden, volgens de Amerikaanse politie. Guus van Hove (44) en Helena Nuellet (38) waren op rondreis door de Verenigde Staten. Volgens de Riverside County Sheriff’s Department logeerde het stel de nacht ervoor in de Coachella Valley en waren ze met een huurauto op weg naar Arizona. Rond het middaguur bezochten zij het Joshua Tree National Park. Hun huurauto, een zwarte Dodge Charger, werd gevonden in een droog en verlaten woestijngebied waar alleen terreinwagens mogen rijden. Telefoons hebben er geen bereik. De auto is vast komen te zitten in mul zand. Volgens de website desertusa.com moet je als bezoeker altijd iemand ingeseind hebben, die er van weet dat je die weg neemt.

Het stel is vervolgens op zoek gegaan naar hulp. De temperaturen in het woestijnpark kunnen ’s zomers tot 45 graden oplopen. Het lichaam van Van Hove is rond zes uur ’s avonds door parkbezoekers gevonden langs de Black Eagle Mine Road, zo’n acht kilometer van de gestrande auto. Zijn vriendin werd ruim een kilometer verderop dood aangetroffen. De lichamen vertoonden geen sporen van verwondingen. In hartje zomer wordt wegens de extreme hitte een bezoek aan het park zeer afgeraden. Het nieuws kwam pas woensdag naar buiten omdat de familie van de vriendin van Van Hove nog niet op de hoogte was. Bij 013, waar Van Hove sinds 1 mei 2003 directeur was, heerst „grote verslagenheid”. Bestuurvoorzitter Walter Hamers liet weten dat „Guus sinds 2003 met hart en ziel gewerkt heeft voor en met 013”. Alle shows in 013 zijn deze week afgelast. Diverse poppodia hebben hun steun betuigd. (NRC)

Bekijk tips over en beeld van het park via nrcnext.nl/links