Deense premier Rasmussen vervroegt verkiezingen

Lars Løkke Rasmussen in Kopenhagen, eind juli. Foto AP / Jens Dresling

Denemarken houdt op 15 september parlementaire verkiezingen. Dat heeft premier Lars Løkke Rasmussen vanmorgen gezegd. Algemene verkiezingen stonden aanvankelijk gepland voor half november.

Rasmussen, leider van liberale partij Venstre, is sinds april 2009 premier van een centrumrechtse minderheidscoalitie, die het naar verwachting zwaar zal krijgen tegenover de sociaal democraten die de oppositie leiden.

De regering van liberalen en conservatieven krijgt momenteel gedoogsteun van de rechtse Dansk Folkeparti, maar recent botsten Rasmussen en de gedoogpartner regelmatig over hoe de Deense economie er weer bovenop gebracht moet worden. Naar verwachting wordt dat onderwerp ook het speerpunt van de komende campagnes.

    • Peter Zantingh