‘De eeuw had een gore stijl nodig’

In de zomerserie interviews met schrijvers deze week een gesprek met Johan de Boose over Vlaams nationalisme, zijn studie Russisch en de grote schrik bij het lezen van Vasili Grossmann. Johan de Boose schreef Bloedgetuigen, een 700 pagina’s tellend epos over Vlaams nationalisme, het beleg van Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog, de terreur in sovjet-Rusland en de omzwervingen van een joodse familie in Oost-Europa. De Boose vond dat de eeuw waarin zijn roman zich afspeelt een eigen stem en gezicht kon gebruiken. Het werd een vloekende ‘slettebak’, die zich verlustigt aan het geweld dat zich in ‘haar’ honderd jaar voltrekt. „Ze vindt Hitler een fantastische vent.” Een gesprek over de troost en de ronselende werking van het geschreven woord, het dooretterende flamingantisme, de ‘homo sovieticus’ en de ruimte voor een boek over een onderwerp waarover al zoveel moois geschreven is.

Het volledige interview kunt u hier lezen.

    • Sebastiaan Kort