Coe behaalt gevoelige zege op Boebka

Morgen beginnen in Zuid-Korea de WK atletiek. Aan de vooravond leverden de legendarische oud-atleten Sebastian Coe en Sergej Boebka strijd om het voorzitterschap van de IAAF.

Performers participate in a dress rehearsal of the opening ceremony for the IAAF 2011 World Championhips in Daegu August 25, 2011. REUTERS/Peter Jebautzke (SOUTH KOREA - Tags: SPORT ATHLETICS IMAGES OF THE DAY) REUTERS

Als sporters konden hardloper Sebastian Coe en polsstokhoogspringer Sergei Boebka elkaar het leven niet zuur maken. Nu beiden hun actieve carrière een vervolg hebben gegeven als sportbestuurder leveren de legendarische voormalige atleten een verbeten strijd om het leiderschap van de internationale atletiekfederatie IAAF. In de machtsstrijd om de opvolging van de 78-jarige Senegalese voorzitter Lamine Diack leed Boebka (47) deze week een gevoelig nederlaag. Maar Coe (54) liet niets van een triomf merken. De Brit beseft dat in het voorspel waardigheid wordt vereist.

Hoe turbulent de verkiezingen tijdens het congres van de IAAF woensdag ook zijn verlopen, Coe wist dat hij als winnaar uit de chaos tevoorschijn was gekomen. Net als Boebka werd hij uiteindelijk herkozen tot vicevoorzitter, maar beiden hielden tegengestelde gevoelens aan de uitslag over. En Boebka moet zich ernstig zorgen gaan maken over zijn kansen op het voorzitterschap.

Haperende elektronica was de oorzaak van opmerkelijke verkiezingsuitslagen, daarover was iedereen het wel eens. Het bewijs daarvoor werd geleverd bij de stemming over een nieuwe penningmeester, toen in twee ronden opzienbarende verschuivingen tussen de drie kandidaten te zien waren en meer stemmen dan kiesgerechtigden waren uitgebracht. Alle verkiezingen werden vanaf dat moment ongeldig verklaard en handmatig overgedaan. Tot opluchting van Boebka, die kort daarvoor tot zijn ontsteltenis niet was herkozen als vicevoorzitter.

Na een tweede stemming mag hij alsnog aanblijven, maar zowel de procedure als de uitslag zal de Oekraïner bitter stemmen. Voorzitter Theo Hoex van de Nederlandse atletiekunie was het niet ontgaan dat de voormalige atleet in een soort shocktoestand verkeerde in de uren tussen de stemmingen.

Daar sta je dan met je afgebrokkelde steun. Want zoveel werd duidelijk: Boebka’s macht binnen de IAAF is afgenomen. Waar hij in 2007 nog met de meeste stemmen tot vicevoorzitter werd gekozen, kreeg hij nu bij zijn herverkiezing het minste aantal stemmen van de vier kandidaten. Een belangrijk detail want de vicevoorzitter met de meeste stemmen is de senior, de eerste vervanger van de voorzitter. Dat werd de Amerikaan Bob Hersh. En niet Coe, die wel tien stemmen meer kreeg dan Boebka.

De rangorde zal Diack bevallen, want uit alles is de laatste jaren gebleken dat de Senegalees een voorkeur voor Coe als zijn opvolger heeft. Het verhaal gaat dat hij dit jaar al had willen stoppen, maar zich alsnog voor een derde termijn tot 2015 beschikbaar stelde om te voorkomen dat Boebka voorzitter zou worden.

Diack zou willen wachten tot Coe zijn werk als voorzitter van de Olympische Spelen in Londen volgend jaar heeft beëindigd. De voormalige verspringer heeft al openlijk gepreludeerd op een voortijdig vertrek. Niet om Coe in het zadel te helpen, zegt hij, maar omdat hij president van Senegal wil worden. Die verkiezing is volgend jaar februari. Mocht Diack zich binnen enkele maanden terugtrekken dan is Hersh voor hem de ideale tussenpaus en kan voor Coe de weg naar het voorzitterschap worden voorbereid.

Coe heeft zelf al het nodige voorwerk verricht door overal te verklaren dat hij zich na de Olympische Spelen volledig aan zijn geliefde atletiek wil wijden. Een statement waarmee hij zich afzet tegen Boebka die ook een carrière binnen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) nastreeft. De Oekraïner wil graag Jacques Rogge opvolgen als voorzitter, maar insiders achten hem kansloos. Boebka wordt weliswaar gerespecteerd als sportbestuurder, maar krijgt te weinig kwaliteiten toegedicht om een grote organisatie als het IOC te leiden. Diezelfde twijfels rijzen nu ook binnen de IAAF, zoals bleek uit de verkiezing deze week. En als Coe, wiens leidinggevende kwaliteiten wel hoog worden aangeslagen, volgend jaar de Olympisch Spelen tot een succes maakt, lijkt Boebka’s kans op het voorzitterschap van de IAAF verkeken.

    • Henk Stouwdam