Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

China steunt onafhankelijke Palestijnse Staat

Caption: A Palestinian demonstrator argues with an Israeli soldier during a protest in Beit Omar, near the West Bank city of Hebron on August 20, 2011 for the creation of a Palesitnian state and gainst the latest Israeli air strikes on Gaza in which 14 people were killed and around 40 wounded, according to Palestinian sources. AFP PHOTO / HAZEM BADER
Caption: A Palestinian demonstrator argues with an Israeli soldier during a protest in Beit Omar, near the West Bank city of Hebron on August 20, 2011 for the creation of a Palesitnian state and gainst the latest Israeli air strikes on Gaza in which 14 people were killed and around 40 wounded, according to Palestinian sources. AFP PHOTO / HAZEM BADER Een Palestijnse demonstrant discussieert met een Israëlische soldaat in Beit Omar, bij de Westbank op 20 augustus. Foto AFP / Hazem Bader

China zal in de VN-Veiligheidsraad stemmen voor de erkenning van een onafhankelijke Palestijnse staat.

Dat meldt het officiële Palestijnse persbureau Wafa vanochtend. De Chinese president Hu Jintao zou zijn steun via zijn speciale gezant voor het Midden Oosten bekend hebben gemaakt aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Volgens Hu heeft China “altijd de legitieme rechten van het Palestijnse volk ondersteund om een onafhankelijke staat te worden”.

Bij de opening van de jaarlijkse Algemene Vergadering op 20 september presenteert Abbas officieel het verzoek om erkenning van de Palestijnse staat aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-Moon. De Palestijnen hopen op de steun van meer dan 150 landen van de in totaal 192 VN-leden te krijgen. Israël en de Verenigde Staten zijn tegen het voornemen van Abbas. Washington heeft al aangekondigd in de Veiligheidsraad een veto uit te spreken. China is een permanent lid van de Veiligheidsraad

Israël is fel gekant tegen de eenzijdige gang van de Palestijnen naar de VN. Ministers en regeringswoordvoerders hebben de laatste maanden steeds benadrukt dat alleen directe vredesbesprekingen tussen beide partijen tot een onafhankelijke Palestijnse staat kunnen leiden. De Israëlische regering vreest dat erkenning door de VN tot nieuw geweld kan leiden, onder meer aan de grenzen van het land.

Opnieuw staakt-het-vuren Israël en Gaza

Vannacht trad een door Egypte bemiddeld staakt-het-vuren tussen Gaza en Israël in werking. Het bestand is de tweede poging deze week om een einde te maken aan raketbeschietingen op zuid-Israël vanuit de Gazastrook en luchtaanvallen door het Israëlische leger.

Het geweld begon vorige week donderdag met een aanval op Israëliërs niet ver van de grens tussen Israël en Egypte. Daarbij kwamen acht Israëliërs om het leven. Zaterdag kwam bij een raketinslag nog een Israëliër om. Israël reageerde met luchtaanvallen, waarbij zeker vijftien Palestijnen, voornamelijk militanten, werden gedood. In het kruisvuur werden echter ook vijf Egyptische politieagenten gedood, waardoor er een diplomatieke crisis is ontstaan tussen de twee buurlanden.