Buffett boekt instant succes met kapitaalsteun aan Bank of America

Bank in nood? Bel Buffett. De superbelegger koopt net als in de kredietcrisis van 2008 voor miljarden dollars aandelen in een zwakke bank. Ditmaal Bank of America. Hoe reageert Wall Street?

Miljardenbelegger Buffet doet het weer. Gisteren stak hij via zijn verzekeringsmaatschappij Berkshire Hathaway 5 miljard dollar in de verzwakte Bank of America en pats boem, de koers sprong maar liefst 27 procent omhoog.

De transactie is typisch Buffett. Hij koopt activiteiten die hij snapt, bij een bedrijf dat wel een kapitaalkrachtige belegger kan gebruiken. Hij ontvangt een smakelijk én gegarandeerd jaarlijks dividend van 6 procent (300 miljoen dollar) plus kooprechten op extra aandelen. En hij doet dat in een tempo dat menigeen voor onmogelijk houdt gezien de belangen die op spel staan en de advocaten die erbij betrokken zijn.

En Bank of America, dat drie jaar na de kredietcrisis nog steeds wordt geplaagd door slechte kredieten en verliezen op woninghypotheken, en dat de afgelopen week een grote verliezer was in de verkoopgolven op de beurs, krijgt op haar beurt bovenal de magie van de reputatie van Buffett. De reddende belegger.

Het is zijn handelsmerk geworden sinds hij midden in de kredietcrisis van eind 2008 extra kapitaal stak in twee van de iconen uit het Amerikaanse bedrijfsleven, namelijk industrieel en financieel conglomeraat General Electric (3 miljard dollar) en de omstreden zakenbank Goldman Sachs (5 miljard).

In The New York Times schreef hij toen een opiniestuk waarin hij uitlegde waarom hij Amerikaanse aandelen kocht en anderen aanraadde zijn voorbeeld te volgen. Hij had er nooit spijt van gehad. Aan zijn investering in Goldman Sachs verdiende hij 1,7 miljard dollar. Op zijn belegging in General Electric krijgt hij een vast dividend van 10 procent.

Het ‘jawoord’ van Buffett, die woensdag aanstaande 81 jaar wordt, is voor talloze particuliere en professionele beleggers een stempel van goedkeuring, een koopsignaal. Van Bank of America’s rappe koerswinst van 27 procent was aan het eind van de handelsdag overigens nog ‘maar’ ruim 9 procent over.

Niet dat alles vanzelfsprekend op zijn pootjes terechtkomt als Buffett geld steekt in een bedrijf. Zijn belegging in BYD, een Chinese fabrikant van elektrische auto’s, is tot nu toe eee verliespost.

Bij de aankondiging van Buffetts investering gisteren erkende directievoorzitter Brian Moynihan het bijzondere karakter van de aankoop. „Een grote belegging van Warren Buffett is een stevige steun in de rug voor onze visie en strategie.”

De superbelegger had via een medewerker woensdag contact gezocht met topman Moynihan. Hij kreeg van Moynihan te horen dat de bank geen kapitaal nodig heeft, zeiden mensen die bekend waren met de inhoud van hun conversatie tegenover The New York Times. Maar Buffet zei dat hij een langlopende investering wilde doen, zette zijn plannen uiteen en Moynihan raakte geïnteresseerd, stelde een ontmoeting voor. Nee, hoeft niet, zei Buffett, ik weet wat ik wil. Juristen begonnen de contracten op te stellen. Moynihan kreeg fiat van zijn commissarissen. De zaak was gedaan.

Met zijn nieuwe investering breidt Buffett zijn positie uit als de grootste belegger in aandelen van Amerikaanse banken. Hij bezit al grote pakketten in Wells Fargo en American Express.

Bank of America heeft de afgelopen tijd meer dan 20 miljard dollar apart gezet als vergoeding voor schadeclaims vanwege missers bij het verstrekken van woninghypotheken. Laatste kwartaal: 8,8 miljard verlies.