Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Bouw kolencentrale Eemshaven mag doorgaan

De bouw van de kolencentrale in de Eemshaven wordt niet stilgelegd. Dat hebben Gedeputeerde Staten in Groningen bepaald. Ondanks de vernietiging van de benodigde vergunning door de Raad van State mag de bouw doorgaan.

Milieuorganisaties zijn niet blij met de uitspraak van de provincie. Greenpeace en Natuur & Milieu eisen dat de bouw direct wordt stilgelegd. Zij hebben daarvoor vrijdag een handhavingsverzoek ingediend bij de provincie. Als er niet voor dinsdag wordt ingegrepen, stappen de organisaties naar de rechter.

“Door te suggereren dat de uitspraak van de Raad van State slechts over vormfouten of ingewikkelde vergunningen gaat, verdoezelen Essent en minister Verhagen het grote maatschappelijke belang van deze beslissing”, zegt Ron Wit van Natuur & Milieu.

Milieuorganisaties denken dat met de komst van de centrale grote schade wordt toegebracht aan een beschermd natuurgebied.

Woensdag sprak minister Verhagen (Economische Zaken) nog de verwachting uit dat energiebedrijf RWE/Essent uiteindelijk de benodigde vergunningen zal krijgen voor de bouw van de kolencentrale.