Boeken nieuws

Plien van Albada uitgever non-fictie Balans én Bezige Bij

Uitgever Plien van Albada van Balans gaat die functie ook vervullen voor het non-fictiefonds van De Bezige Bij. Floor Oosting wordt hoofdredacteur, ook voor beide non-fictiefondsen die inhoudelijk grote overeenkomsten vertonen. ‘De bedoeling is natuurlijk dat één plus één drie is’, zegt Van Albada in Boekblad. (Arjen Fortuin)

Standbeeld Dickens komt er toch, tegen zijn laatste wens

Hoewel Charles Dickens (1812-1870) in zijn testament schreef dat er geen monument voor hem hoeft te worden opgericht, zal het er in 2012, als zijn 200ste verjaardag wordt gevierd, toch van komen. In zijn geboortedorp Portsmouth zal hij midden op een plein in een stoel worden neergezet met naast zich een grote stapel boeken. Het ontwerp is goedgekeurd door de kleinzoon van Dickens die vindt dat de laatste wens van zijn grootvader verschillend kan worden geïnterpreteerd. (Liesbeth Beneder)

Jan Cremermuseum moet 50.000 bezoekers trekken

In Enschede wordt gewerkt aan een museum voor schrijver en beeldend kunstenaar Jan Cremer die hier in 1940 werd geboren. Het museum, naar ontwerp van architectenbureau seArch en Rem Koolhaas, komt in de ombouw van het historische Balengebouw. De initiatiefnemers hopen 50.000 bezoekers per jaar te trekken. Wanneer het museum precies haar deuren opent is nog onduidelijk. (LB)

OP HET BOEKENBLOG

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op www.nrc.nl/boekenDeze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.nl