Barcelona verovert Europese Super Cup ten koste van Porto

De spelers van FC Barcelona vieren feest met de vanavond bemachtigde Super Cup. Foto AFP / Valery Hache

Barcelona heeft vanavond in Monaco de Europese Super Cup veroverd. De winnaar van de Champions League won met 2-0 van FC Porto, de winnaar van de Europa League.

Lionel Messi en Cesc Fabregas maakten de doelpunten voor Barça.

Het was Porto dat beter begon aan de wedstrijd. Vooral Hulk zorgde voor de nodige dreiging voor het doel van Victor Valdes, schrijft persbureau Novum. De Catalanen lieten zich echter niet van de wijs brengen en namen al snel de regie in handen. Steeds vaker werd de vrije man gevonden, waardoor de Portugezen bij vlagen overvleugeld werden.

Messi kreeg bij de openingstreffer zes minuten voor rust wel de hulp van Porto, waar Fredy Guarin de bal verspeelde. De Argentijn glipte vervolgens langs doelman Helton en schoof de bal in het doel.

Na de pauze was het opnieuw Porto dat sterk uit de kleedkamer kwam. Via João Moutinho en Guarin kreeg de ploeg ook kansen, maar een treffer bleef uit. Daarna was het opnieuw Barcelona dat het beste van het spel had. Omdat David Villa en Pedro aanvankelijk kansen lieten liggen mocht Porto wel blijven hopen.

Na gemakzucht bij Javier Mascherano was de kampioen van Portugal zelfs dicht bij de gelijkmaker, maar daar bleef het bij. In de slotfase sloeg de frustratie toe bij Porto, waardoor de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers nog rode kaarten uitdeelde aan Rolando en Guarin. Tussendoor luisterde Fabregas de verdiende zege nog iets op.

Voor Josep Guardiola is de Super Cup zijn twaalfde prijs als trainer van Barcelona. Hij passeert daarmee Johan Cruijff die elf trofeeën veroverde met de Spaanse topclub.

    • Marije Willems