AZ en PSV na zeges door in de Europa League

PSV won thuis met 5-0 van SV Ried. AZ was in eigen huis met 6-0 te sterk voor Aalesunds FK.

PSV en AZ hebben zich geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Na het doelpuntloze gelijkspel van vorige week in Oostenrijk, won PSV gisteren in Eindhoven met 5-0 van SV Ried. AZ, dat vorige week in Noorwegen nog verloor (2-1), versloeg voor eigen publiek Aalesunds FK met 6-0.

Bij PSV vielen alle doelpunten, gemaakt door Ola Toivonen, Jeremain Lens, Georginio Wijnaldum, Zakaria Labyad en Kevin Strootman, in de tweede helft. Ook voor rust was de ploeg uit Eindhoven de betere, maar de lat van keeper Thomas Gebauer stonden een treffer lange tijd in de weg. Vlak voor rust kwam de thuisploeg zelfs met de schrik vrij. Guillem Marti Misut werd op zijn weg naar doelman Andreas Isaksson teruggefloten voor hands.

De toeschouwers in het Philips Stadion werden in de tweede helft ruimschoots voor hun geduld beloond. In de 53ste minuut maakte Toivonen met een geplaatste kopbal eindelijk de openingstreffer, waarna de doelpunten elkaar in hoog tempo opvolgden. Vooral de 2-0 en 4-0 waren van grote schoonheid. Lens verschalkte de keeper met een schot uit een haast onmogelijke hoek. Labyad, een van de uitblinkers bij de thuisploeg, pikte met een fraai afstandsschot ook zijn doelpuntje mee.

In Alkmaar was Aalesunds FK geen partij voor AZ. Jozy Altidore scoorde tweemaal voor AZ. Pontus Wernbloom, Maarten Martens, Brett Holman en Niklas Moisander waren de andere doelpuntenmakers. (Novum)