Ahmadinejad: oprichting Palestina opmaat voor vernietigen Israël

Iraniërs in Teheran demonstreerden vanochtend, ter gelegenheid van Qudsdag, tegen de Verenigde Staten en Israël. Foto AP

Het oprichten van een internationaal erkende Palestijnse staat in september is de eerste stap op weg naar de vernietiging van Israël. Dat zei de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vanochtend tijdens een toespraak in Teheran.

De president sprak gelovigen toe ter gelegenheid van Qudsdag, een jaarlijks evenement in Iran ter ondersteuning van de Palestijnse zaak. Ahmadinejad ging in op het plan van de Palestijnse president Abbas om de Algemene Vergadering van de VN op 20 september te vragen Palestina te erkennen als onafhankelijke staat. De Iraanse president steunt dat plan, maar riep de Palestijnen op het daar niet bij te laten. “Het erkennen van de Palestijnse staat is niet het einddoel. Het is slechts de eerste stap op weg naar de bevrijding van heel Palestina”, aldus Ahmadinejad.

Met de bevrijding van “heel Palestina” doelt Ahmadinejad op het vernietigen van Israël. Hij zei in de toespraak dat de Palestijnen zich moeten verenigen om dat “ultieme doel” te bereiken. Ahmadinejad noemde Israël, dat hij aanduidde als “het zionistische regime”, een “kankercel” die iedereen pijnigt zolang hij bestaat.

Palestijnse protestmars richting Jeruzalem komt niet van de grond

Vanaf de Westelijke Jordaanoever wilden Palestijnse demonstranten vandaag vanuit vier richtingen een protestmars naar Jeruzalem organiseren. Aan het begin van de middag leek het protest echter niet van de grond te zijn gekomen. Wel was er wat onrust bij het beruchte checkpoint Qalandia bij Ramallah. Het Israëlische leger zette volgens Al Jazeera traangas in om demonstranten weg te jagen.