Afrikaanse Unie erkent mogelijk nieuwe Libische regering - rebellen willen zetel VN

: A boy looks at photos of Libya's civil war stuck on the bonnet of a car in Tahrir Square in Benghazi August 25, 2011. REUTERS/Darrin Zammit Lupi (LIBYA - Tags: POLITICS CONFLICT MILITARY CIVIL UNREST) MALTA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN MALTA Een jongen bekijkt de foto's van de opstand op de motorkap van een auto in Benghazi. Foto Reuters / Darrin Zammit Lupi

Het hoofd van de Nationale Overgangsraad, Mahmoud Jabril, roept de Afrikaanse Unie op om de nieuwe Libische regering te erkennen. De Unie heeft aangegeven de Raad alleen te willen erkennen als leden van het oude regime betrokken worden bij een transactionele regering.

De steun van de AU zou de legitimiteit van de Raad verder verstevigen, nu al meer dan veertig landen deze erkennen als het nieuwe bestuur van Libië, meldt persbureau Reuters. Vandaag werd de nieuwe Libische regering in hoofdstad Tripoli geïnstalleerd na overgevlogen te zijn uit de oostelijke stad Benghazi.

Nationale Overgangsraad wil volgende maand VN-zetel

Jabril riep vandaag opnieuw de internationale gemeenschap op om zo spoedig mogelijk de bevroren Libische tegoeden in het buitenland vrij te geven. Volgens hem heeft land 3,5 miljard euro nodig om lonen te betalen, olie-installaties te repareren en voorzieningen draaiend te houden. Volgens Jibril komt de stabiliteit en veiligheid in gevaar als de rebellen, die al vier maanden niet zijn betaald, binnenkort hun loon niet ontvangen. De Verenigde Naties besloten gisteravond om ruim een miljard euro aan bevroren Libische tegoeden vrij te geven.

Tijdens een persconferentie in Istanbul zei Jabril dat de nieuwe overgangsregering, zodra Moammar Gaddafi afgezet is, de zetel van het land in de Verenigde Naties opeisen.

VS: NAVO moet op jacht naar wapens Gaddafi

Het Witte Huis wil in eerste instantie dat de NAVO op zoek gaat naar de grote wapenvoorraden van Gaddafi, waaronder ook duizenden luchtafweerraketten die mogelijk in handen kunnen vallen van terroristische groeperingen.

Regeringsfunctionarissen melden aan persbureau AP dat het ministerie van Buitenlandse Zaken de jacht op deze wapens pas wil openen als de gevechten tussen het regime en de opstandelingen voorbij zijn. Volgens hen geeft het Witte Huis vooralsnog geen toestemming voor het inzetten inlichtingendienst CIA.

    • Hans Klis