A'damse prijzen Bimhuis en Mug

De Amsterdamprijs 2011, de belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad, is gisteren toegekend aan het Bimhuis, DUS architecten en de theatergroep Mug met de Gouden Tand. De drie winnaars ontvingen hun prijs, een cheque van 35.000 euro elk, gisteren uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan tijdens een plechtigheid in Paradiso.

In een emotionele toespraak dankte de burgemeester alle Amsterdamse kunstenaars „voor het zelfvertrouwen dat jullie de stad geven”. Naar zijn zeggen staat in deze financieel moeilijke tijden „onze stad ijzersterk” en is dat mede de verdienste van de Amsterdamse kunst.

Eerder had de Amsterdamse wethouder van cultuur, Carolien Gehrels, gezegd dat vanwege de Rijksbezuinigingen op cultuur, die voor een groot deel de hoofdstad treffen, „in Amsterdam een einde komt aan een periode van investering in de kunst”. „Dat is beroerd”, aldus de wethouder. „Maar zonder de verbeelding sterft de stad. [...] Het is de taak van de politiek om de verbeelding van de kunstenaars in de toekomst meer te laten toekomen aan de hele stad.” De jury, onder voorzitterschap van journalist Jildou van der Bijl, prees in het Bimhuis, dat na decennia in oude panden aan de Oude Schans in 2005 een nieuwe behuizing bovenin het Muziektheater aan ’t IJ betrok, „het warm artiestonthaal, een uitdagend programmeringsprofiel, een groeiend publiek en een zakelijk beleid zonder luchtkastelen”, alsmede het feit dat „iedereen er speelt, van amateurs tot sterren”. Directeur Huub van Riel sprak de hoop uit onder de nieuwe subsidiesituatie niet gedwongen te zullen zijn alleen nog maar musici binnen te halen die voor volle zalen kunnen zorgen. „Als je naar de geschiedenis van het Bimhuis sinds 1974 kijkt, dan hebben er voor bescheiden publiek heel veel musici opgetreden die nu zo beroemd zijn dat we ze niet meer kunnen betalen. Het blijft belangrijk om vernieuwende dingen te programmeren.”

Het eveneens bekroonde DUS bestaat sinds 2003 en richt zich op architectuur met een sterk sociale functie. Ze werden bekend met een geheel uit zogeheten Turkentassen opgetrokken pand aan de Czaar Peterstraat.

Theatercollectief Mug met de Gouden Tand bestaat al 26 jaar, in verschillende samenstellingen. De jongste productie is Wat is het nu, een solovoorstelling van Lineke Rijxman.