Achterstallig salaris leidde tot Spaanse spelersstaking

De primera división gaat dit weekeinde alsnog beginnen. Sporting Gijón en Real Sociedad trappen morgen om 18.00 uurvoor het eerst af in een speelronde waarin Real Madrid zondag op bezoek gaat bij Real Zaragoza en kampioen Barcelona maandag Villarreal ontvangt. Nadat een spelersstaking vorige week het Spaanse voetbal voor het eerst sinds 1984 lam legde, sloten verschillende partijen gisteren een compromis.

De spelersvakbond (AFE) heeft tijdens de langdurige onderhandelingen met de Spaanse profliga (LFP) belangrijke winst behaald. De circa tweehonderd profs die gezamenlijk nog 50 miljoen euro aan achterstallig loon tegoed hadden, worden gecompenseerd. Daarnaast komt er een garantiefonds waaruit clubs kunnen putten als ze in de financiële problemen komen. De hoogte van het bedrag dat in dit fonds wordt gestort is niet bekendgemaakt.

De circa duizend profs die bij 42 profclubs in Spanje actief zijn, kunnen voortaan eenvoudiger onder een contract uit als clubs niet aan hun verplichtingen voldoen. Het zou een oplossing kunne bieden voor de Nederlanders Royston Drenthe en Piet Velthuizen.

Drenthe en Velthuizen kregen in het voorbije seizoen bij hun club Hercules Alicante maanden geen salaris. Drenthe ging om die reden zelf al een aantal dagen in staking, wat hem niet in dank werd afgenomen. Velthuizen ondervindt nog steeds hinder van het feit dat Hercules zich niet aan de salarisafspraken hield. De doelman tekende intussen bij Vitesse, maar kan daar nog niet in actie komen. Hercules wil hem pas vrijgeven zodra hij afstand doet van het salaris dat hij nog tegoed heeft.