380 miljoen dollar tegen Afrikaanse hongersnood

Een donorconferentie van de Afrikaanse Unie heeft gisteren 380 miljoen dollar opgeleverd.

Met het geld zal de huidige hongersnood die als gevolg van de aanhoudende droogte in de Hoorn van Afrika is ontstaan, worden bestreden. „Dit is wat we vandaag toezeggen”, zei Gabonees Jean Ping, de huidige voorzitter van de Afrikaanse Unie (AU). „Het is nieuw geld en exclusief Afrikaans.”

Afrikaanse leiders kregen de laatste weken kritiek omdat ze, als gevolg van onderlinge politieke verschillen, te weinig zouden doen aan de hongersnood, die volgens de Verenigde Naties op dit moment bijna 13 miljoen mensen treft. Het geldbedrag waarover gisteren in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba overeenstemming is bereikt, bestaat uit 300 miljoen dollar van de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, voedseldonaties uit verschillende landen ter waarde van 28,8 miljoen dollar en een gelddonatie van 51 miljoen dollar. De meest vrijgevige landen waren Algerije, Egypte en Angola. (AP)