223 miljoen noodhulp

Een ingelaste top van de Afrikaanse Unie (AU) om onder de lidstaten geld in te zamelen voor noodhulp in de Hoorn van Afrika heeft gisteren volgens de regionale organisatie 223 miljoen euro opgeleverd.

Hulporganisaties vinden dat bedrag echter teleurstellend. 300 miljoen dollar werd al eerder gedoneerd door de Afrikaanse Ontwikkelingsbank voor verbetering van watervoorzieningen en landbouw. Het geld kan niet gebruikt worden voor noodhulp aan de ongeveer 12 miljoen door de huidige hongersnood getroffen mensen. Volgens de Verenigde Naties is bijna 1 miljard euro nodig voor voedsel en medische voorzieningen in vooral Somalië.

Slechts vier regeringsleiders waren aanwezig op de top in Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Aanzienlijk meer presidenten meldden zich vandaag aan bij AU-overleg over Libië.

Niet eerder belegde de AU een dergelijke geldinzamelingstop. Maar de pan-Afrikaanse actiegroep Africans Act 4 Africa noemde het „teleurstellend” dat maar 21 van de 54 lidstaten van de AU geld hebben toegezegd.