Zomer 2011 een van de natste ooit

Geen helder blauwe hemels deze zomer in ons land. Beeld: Buienradar

Het heeft er alle schijn van dat de zomer van 2011 de boeken in gaat als een van de natste zomers ooit. Sinds de zomer begon is ruim 360 millimeter regen uit de lucht gevallen, waarmee een plek in de top drie in zicht is.

Vooral de maand juli liet het afweten. Sinds 1966 is in die maand niet zoveel regen gevallen. De hoeveelheid neerslag deze maand is tot nu toe redelijk normaal, aldus Weeronline.

Naast de ongewoon grote hoeveelheid regen, liet de zon zich deze zomermaanden weinig zien. Het aantal zonuren komt waarschijnlijk uit op circa 510. Vorig jaar waren dat nog zevenhonderd en in 2009 690 zonuren.

Veel warme dagen zijn er niet geweest. Vooralsnog bood de zomer van 2011 slechts zeven zomerse dagen en twee tropische. In een ‘normale’ zomer zijn er gemiddeld 3,8 tropische dagen en 21 zomerse. Om als tropische dag de boeken in te kunnen gaan, moet het in De Bilt minimaal 30 graden zijn. Van een zomerse dag is sprake als het kwik oploopt tot boven de 25 graden.

Qua temperatuur komt deze zomer waarschijnlijk uit in de middenmoot. Met nog een paar dagen te gaan is de gemiddelde dagtemperatuur ongeveer 16,5 graden, terwijl dat voor een normale zomer 17 graden is. In juni was het gemiddeld een halve graad warmer dan normaal, in juli kelderde de temperatuur naar twee graden onder het gemiddelde. Augustus verloopt met een gemiddelde van 17,5 graden normaal.

Extreem weer was er daarentegen te over deze zomer. Tot en met vandaag werden vijf waarschuwingen voor extreem weer afgegeven, waarvan vier in de afgelopen week. Volgens Weeronline is dat uitzonderlijk, omdat dit zelfs in de winter nauwelijks voorkomt.