Winst BAM stijgt ondanks bouwcrisis

Bouwbedrijf BAM, het grootste beursgenoteerde bouwbedrijf van Nederland, verwacht geen einde aan de crisis op de Nederlandse markt voor woningen en kantoren. „We verwachten dat de crisis op de Nederlandse woningmarkt nog wel enige tijd aanhoudt”, zo stelde topman Nico de Vries vanochtend bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

Door de economische crisis in 2009 is de situatie op de Nederlandse woningmarkt volgens De Vries „draconisch gewijzigd”. Als gevolg hiervan moest BAM bij dochterbedrijf AM vorig jaar een reorganisatie doorvoeren. Volgens De Vries heeft het bedrijf de situatie nu onder controle. Maar hij wilde een nieuwe reorganisatie bij de vastgoedtak niet uitsluiten.

BAM behaalde in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 66 miljoen euro, dat is 15 miljoen meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Alle divisies van het bouwbedrijf droegen bij aan de winst. Topman De Vries houdt ondanks moeilijke marktomstandigheden en economische onderzekerheid vast aan de winstprognose voor het boekjaar 2011: 120 miljoen euro. Beleggers reageerden tevreden op de cijfers. Het aandeel BAM stond rond het middaguur 10 procent hoger.

Volgens De Vries is er een integraal pakket van overheidsmaatregelen nodig om de woningmarkt vlot te trekken. „Er zijn een aantal maatregelen aangekondigd die positief zijn”, zei De Vries in reactie op de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting.

Maar die maatregel gaat niet ver genoeg. „Ik denk dat het verstandig is om de overdrachtsbelasting helemaal af te schaffen”, aldus de BAM-topman. Hij verwacht echter niet dat de tijdelijke afschaffing van de overdrachtsbelasting zal leiden tot een grote impuls voor de nieuwbouwmarkt. „Als de verkoop van bestaande huizen aantrekt, zal dat allicht ook effect hebben op de verkoop van nieuwbouwwoningen, maar daar is op dit moment nog geen sprake van.” Het aantal nieuwe woningen dat BAM verkocht in de eerste helft van dit jaar nam af.

Om zich in te dekken tegen de onzekere economische omstandigheden is het bouwbedrijf bezig om schulden af te bouwen. Ook kijkt BAM naar mogelijkheden om bedrijfsonderdelen af te stoten. Daarbij gaat het onder andere om het belang in baggerbedrijf Van Oord.