Wie is hier nou naïef?

Rosanne Hertzberger hekelt de „naïviteit” van de Europese steun voor de Arabische Lente (Opinie, 24 augustus), maar hoe naïef is zij zelf?

Denkt Hertzberger werkelijk dat de welvaart en de vrede in Europa zijn gebaat bij de onderdrukking van de volkeren van de regio en bij het gevangenzetten, martelen en vermoorden van haar generatiegenoten aldaar, die dankzij internet en sociale media voor het eerst contact met elkaar en ons kunnen opnemen, buiten hun onderdrukkers en moordenaars om? Gaat Hertzbergers volgende column over de wenselijkheid van het blokkeren van Facebook, Twitter et cetera (zie David Cameron), in de hoop dat ze haar West-Europese prinsessenleventje redt?

„In het machtsvacuüm dat in Noord-Afrika in rap tempo ontstaat, kan meer mis dan goed gaan”, schrijft Hertzberger. Vervolgens somt ze haar nachtmerries op. Daarbij vergeet ze dat het leven voor de mensen daar al sinds de aartsvaders een doorlopende nachtmerrie is en dat het voor hen vooral beter kan worden, met veel vallen en opstaan. Waarschijnlijk niet al morgen en misschien pas over 25 jaar, maar dan nog – het is ook in ons belang.

‘De toestand’ in het Midden-Oosten en in (Noord-)Afrika is grotendeels een product van Europese machtspolitiek en van Europees kolonialisme in de laatste tig eeuwen. Wij zijn een groot deel van het probleem en kunnen maar beter ook een groot deel van de oplossing zijn. Ook al weten we niet of de uitkomst ‘vind ik leuk’ zal zijn, steun aan de Arabische Lente – en ook die in Israël – is uiteindelijk noodzakelijk voor ons eigen overleven.

H.J. van Vliet

Amsterdam

    • H.J. van Vliet