'We nemen geen genoegen met minder dan goud'

De Nederlandse hockeyers plaatsten zich voor de halve finales op de EK en daarmee voor Londen 2012. Teun de Nooijer deed al vier keer mee aan de Spelen. „Fantastisch.”

Nederland, Amstelveen, 19-08-2009 Hockeyer Teun de Nooijer na afloop van een training in het Wagener stadion van het nederlands Hockeyteam dat aanstaand weekend op het EK in actie komt. foto: Bram Budel

Teun de Nooijer (35) kan zich deze zomer als eerste hockeyer voegen bij een select gezelschap van teamsporters die minimaal vijf keer aan de Olympische Zomerspelen meededen. Goud in Londen zou hem de één na succesvolste mannelijke teamsporter ooit maken. Dan zou hij een bronzen medaille tekortkomen om op gelijke hoogte te komen met de Hongaarse waterpoloër Dezsö Gyarmati.

Het zijn perspectieven die De Nooijer „fantastisch” lijken, zegt hij vanmorgen in een kort gesprek. „Maar daar zit nog wel even wat tussen”, weet de aanvoerder van de hockeyers die zich gisteren op het EK in Mönchengladbach voor de Spelen plaatsten. Ierland werd met 7-4 verslagen en omdat Engeland ook tot de laatste vier doordrong zijn Duitsland, België en Nederland als overige halvefinalisten zeker van ‘Londen’.

De vijfde Spelen. Houdt dat je bezig?

„Het speelt door mijn hoofd, zeker. Maar meer de medaille die we daar halen. Als die de mooie kleur heeft, dat zou fantastisch zijn.”

Gisteren incasseerden jullie vier doelpunten tegen Ierland. Bondscoach Van Ass kiest er bewust voor achterin ruimte te laten. Is dat niet naïef?

„Dat vind ik niet. De structuren voor ons aanvallende en verdedigende spel zijn helder, niet naïef. Als de score het toelaat schiet er nog wel eens een bal door. Dat kan tegen de Belgen morgen [in de halve finale] echt niet. Maar we kunnen terugschakelen als dat moet, alleen hebben we zo nog niet veel gespeeld. ”

Vind je dat de verwachtingen van publiek en media, dat Nederland altijd moet winnen, daarbij achterblijven?

„Wij mogen best op scherp gezet worden. Als sporter neem je ook geen genoegen met minder dan goud. We hebben zoveel gewonnen tussen 1994 en 2002, die verwachtingen zijn nooit naar beneden bijgesteld. Maar het EK kan nu door vijf teams gewonnen worden. En soms is een ander land beter, zoals Australië in de finale van de Spelen 2004. En ik ben hartstikke trots op dat zilver.”

Hoever is dit team vergeleken met de generatie die tussen 1994 en 2002 zo veel successen behaalde?

„We hebben een zeer jonge ploeg en de kwaliteiten om aanvallend te spelen met korte combinaties. En we zetten de tegenstander constant onder druk. Dat is ook wat we in Atlanta 1996 [waar hij met Oranje eerste goud won] deden.”

In 1996 was Marc Delissen de ervaren man in de spits, nu moet het komen van de jonge Billy Bakker die vorig jaar nog rechtsachter speelde. Is dat verschil niet heel groot?

„Natuurlijk hadden we in Atlanta ervaren jongens op wie we konden bouwen. Maar Billy is een van de grootste talenten van Nederland. Die gaat er echt komen. De nieuwe jongens zijn onlangs tweede geworden bij het jeugd-WK, vergeet dat niet.”

Dat iemand op zijn 35ste nog zo belangrijk is, zegt dat iets over jou of over het Nederlands team?

„Meer over mij. Ik heb altijd alles voor de sport gedaan en gelaten. Ik heb er echt voor gekozen er in Londen bij te kunnen zijn. Maar ik geef toe: het spel gaat stukken sneller.”

    • Bart Hinke