Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

VN ontdooit miljard euro aan Libische tegoeden

Mahmoud Jibril, een van de leiders van de Nationale Overgangsraad, liet vandaag in Italië weten dat Libie hard geld nodig heeft. Foto AFP / Giuseppe Aresu

De Verenigde Naties geven ruim een miljard euro aan bevroren Libische tegoeden vrij. Het geld is bestemd voor een noodfonds voor de wederopbouw van het land. Dat hebben diplomaten laten weten aan persbureau Reuters.

De VS willen de Libische tegoeden al langer vrijgeven, maar tot nu toe was Zuid-Afrika daar op tegen. Het land is bang dat het vrijgeven van de tegoeden een impliciete erkenning van de nieuwe machthebbers in het land zou betekenen. Daarom sprak het land een veto uit over het plan, maar de internationale druk was groot.

“Volgens zijn regering is Zuid-Afrika ongerust om een kant te kiezen, maar het is heel duidelijk welke kant het Libische volk heeft gekozen,” zei de Britse minister van Defensie Liam Fox daar vandaag over.

‘Libië heeft het geld hard nodig’

Mahmoud Jibril, een van de leiders van de Nationale Overgangsraad, liet vandaag weten dat Libië veel geld nodig heeft. Volgens hem zou het land 3,5 miljard euro nodig hebben om lonen te betalen, olie-installaties te repareren en voorzieningen draaiend te houden. Volgens Jibril komt de stabiliteit en veiligheid in gevaar als de rebellen, die al vier maanden niet zijn betaald, binnenkort hun loon niet ontvangen.

Volgens analisten is er wereldwijd ruim 75 miljard euro aan Libische banktegoeden bevroren. Eerder vandaag zei de Italiaanse premier Berlusconi dat zijn land 350 miljoen euro aan bevroren tegoeden vrijgeeft.