Video: het snelste vliegtuig ooit

Met 20 keer de snelheid van het geluid brengt hij je binnen een uur op iedere willekeurige plek op de wereld. Tenminste, als het geen onbemand vliegtuig zou zijn. En als hij langer dan drie minuten zou vliegen. Zolang duurde onderstaande testvlucht van de Falcon HTV-2 namelijk.

De HTV-2 is een onbemand, raket gelanceerd vliegtuig waarmee wordt geëxperimenteerd door een researchgroep van de Amerikaanse defensie. Uiteindelijk moet de technologie de mogelijkheid bieden om overal ter wereld binnen een uur militaire acties uit te kunnen voeren.

De testvlucht, uitgevoerd op 11 augustus, eindigde voor de HTV-2 na een kleine drie minuten in de oceaan vanwege een probleem in het veiligheidssysteem. Toch was de vlucht volgens de onderzoekers een succes. Binnen de drie minuten dat het vliegtuig 21.000 kilometer per uur vloog werd een hoop waardevolle data verzameld, aldus de onderzoekers.

    • Lex Boon