Verhagen: kolencentrale Eemshaven komt er wel

Minister Verhagen (Economische Zaken, CDA) heeft er vertrouwen in dat energiebedrijf RWE/Essent uiteindelijk de vergunningen krijgt voor de bouw van de kolencentrale in de Groningse Eemshaven.

Wel loopt de bouw van de centrale fikse vertraging op, zo verwacht hij. De Raad van State oordeelde gisteren dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de gevolgen van de centrale voor de beschermde natuurgebieden bij de Eemshaven. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en de Gedeputeerde Staten van Groningen en Friesland hadden in 2008 vergunningen verleend, waarna milieuorganisaties beroep aantekenden. Volgens Verhagen bewijst de kwestie hoe moeilijk het is om dit soort vergunningen rond te krijgen. Hij heeft er echter alle vertrouwen in dat de nieuwe vergunning na aanvullend onderzoek alsnog verstrekt kan worden. Wanneer is onduidelijk. „Dat ligt zowel aan de aanvrager als aan de verstrekker van de vergunning.” Het vernietigen van de vergunningen voor de kolencentrale zorgt volgens Verhagen in ieder geval niet voor problemen in de energievoorziening van Nederland. In een reactie op de uitspraak van de Raad van State laat RWE/Essent weten de uitspraak als zeer teleurstellend te ervaren, omdat „er na een langdurig en intensief proces nog steeds geen definitieve zekerheid is over de afronding van het voor Nederland belangrijkste energieproject”. Verschillende milieuorganisaties hebben verheugd gereageerd op de uitspraak van de Raad van State en vinden dat de bouw moet worden stilgelegd. Ron Wit, (Natuur & Milieu): „Een uitzonderlijke beslissing. Dit is pure winst voor natuur en klimaat.” Rolf Schipper (Greenpeace): „Het verzet van milieuorganisaties en bewoners in het Noorden heeft duidelijk effect gehad. Het tijdperk van kolencentrales is voorbij.” De centrale is al voor meer dan de helft af en zou in 2013 afgerond moeten worden. (NRC)