Verbod op shortselling in drie EU-landen verlengd

Een handelaar kijkt nerveus naar de schermen op de beursvloer in Madrid. Foto Reuters / Andrea Comas

Het verbod op shortselling van aandelen in Spanje, Frankrijk en Italië is verlengd. Dat heeft de Europese marktautoriteit ESMA vanavond bekend gemaakt. Twee weken geleden stelden de landen het verbod in. De maatregel is bedoeld om de rust op de financiële markten te herstellen.

Bij shortselling worden geleende aandelen verkocht en later tegen een lagere koers weer opgekocht en teruggegeven aan de eigenaar. België stelde twee weken geleden ook een verbod in, maar die maatregel geldt voor onbepaalde tijd. Het verbod in de andere landen zou eigenlijk morgen aflopen, maar is nu verlengd tot 30 september. Eventueel kan het verbod eerder worden opgeheven.

Vandaag waren er ook geruchten op het verbod van shortselling op bepaalde financiële aandelen in Duitsland. Hoewel de Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, dit ontkende reageerde de Europese beurzen er wel op. Het negatieve sentiment werd versterkt door tegenvallende Amerikaanse steunaanvragen. Uiteindelijk sloot de AEX-index, na drie goede dagen, vandaag op een verlies van 1,1 procent. Ook andere beurzen in Europa noteerden soortgelijke verliezen.

Shortselling is normaal handelsmechanisme

Onze financieel redacteur Melle Garschagen over shortselling:

“Speculeren op koersdalingen heeft altijd een versterkend effect. Tijdens onrust op de markten is de tendens om het shortsellen te verbieden. Maar eigenlijk is het een normaal handelsmechanisme. Verliezen blijven beperkt, omdat beleggers met de winst die ze maken ook weer opnieuw kunnen investeren. Als de verliezen op de beurs oplopen is er vaak een roep om shortsellen te verbieden. Dat zag je ook tijdens de crisis van 2008. Zodra koersen weer stijgen verstomt de roep om een verbod. Het is ook nooit echt bewezen dat een verbod zin heeft. Daarom is het toch een beetje een oeverloze discussie.

Anderzijds slaan door shortsellen de verliezen naar beneden groter uit omdat partijen gaan speculeren op koersdalingen. Toezichthouders zijn er beducht voor als beleggers massaal short gaan en de markten met geruchten worden gevoed. Maar de vraag is of er een verband bestaat tussen de twee. Dat kan eigenlijk nooit worden bewezen. Beide zijn bijverschijnselen van paniek en angst.” – Melle Garschagen, NRC

    • Lex Boon