Uitmarkt Amsterdam

Vrijdagavond 26 augustus begint de 34ste Uitmarkt in Amsterdam rondom het Museumplein, Leidseplein en Vondelpark. Met ballet, theater, klassieke muziek, pop, met onder meer Arjan Ederveen en Het Nationale Ballet. Veel optredens zijn doorlopend, voor de locaties: zie kaartje.

'Wie is er bang voor Virginia Woolf' Foto Ben van Duin Wie is er bang voor Virginia Woolf Hummelinck Stuurman Theaterbureau van Edward Albee regie:Gerardjan Rijnders spel:Olga Zuiderhoek,Porgy Franssen,Eline ten Camp,Ruben Brinkman
'Wie is er bang voor Virginia Woolf' Foto Ben van Duin Wie is er bang voor Virginia Woolf Hummelinck Stuurman Theaterbureau van Edward Albee regie:Gerardjan Rijnders spel:Olga Zuiderhoek,Porgy Franssen,Eline ten Camp,Ruben Brinkman

Theater

Grote namen

In de theaters rondom het Leidseplein veel toneel. Zaterdag spelen grote namen ieder uur in de Stadsschouwburg: Toneelgroep Oostpool, Orkater, RO Theater, Toneelgroep Amsterdam en Het Toneel Speelt. Scènes, interviews en lezingen waarbij Clairy Polak als spreekstalmeester optreedt. In de tweede voorstelling bovendien een preview van Richard III.

Toneelgroep Amsterdam blikt terug en vooruit met een opeenvolging van scènes uit het repertoire. De twintig acteurs spelen en lezen fragmenten voor uit onder meer De Russen!, La voix humaine en Hedda Gabler. Met Barry Atsma, Jacob Derwig, Hans Kesting, Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat, Karina Smulders en anderen.

In het DeLaMar Theater wisselen op zaterdag acteurs en scènes elkaar af in een estafette van Who’s Afraid of Virginia Woolf? Twaalf uur lang storten drie steeds wisselende theaterkoppels zich op een scène uit de klassieker. Er zijn spelers die de rollen in het verleden al vertolkten, acteurs die dit stuk het komend seizoen spelen, maar ook bijzondere duo’s. Met o.a. Katja Schuurman & Thijs Römer, Robert ten Brink & Yvonne van den Hurk, Hadewych Minis & Boris van der Ham en Olga Zuiderhoek & Gerardjan Rijnders.

Zondag is de dag van de nieuwe generatie toneelmakers. In Theater Bellevue geeft onder meer Opium voor het Volk een voorproefje van de nieuwe voorstelling De Zoon en muziektheatergroep Fantasten speelt een stuk uit Dodelijk Verlangen.

Op het Museumplein staat ook muziek- en theaterdorp ‘De Voorstelling’. Daar stellen theaters zich met hun eigen repertoire voor. Korte voorstellingen van een kwartier volgen elkaar het hele weekend op.

In het Mercure Theater zijn korte dans-, toneel-, cabaret- en musicalvoorstellingen met een Frank Sanders musical performance, Jan Rot, en singer-songwriter Marike Jager. De Dames voor na Vieren spelen een deel uit hun show Koude Kermis. Met scènes, interviews en lezingen.

Montyn is een voorstelling door Yorick Zwart over het roerige leven van kunstenaar Jan Montyn. Hij vocht als 16-jarige in de Tweede Wereldoorlog uit hang naar avontuur aan Duitse zijde tegen de Russen. Op zondag tussen 13-17u in De Balie

Dans

Double You

Jonge makers, dansgezelschappen en productiehuizen presenteren zich zaterdag in de grote zaal van Theater Bellevue en de Melkweg. Op de planken o.a. fragmenten uit Dialogue with Lucinda van choreografe Nicole Beutler en een preview van de voorstelling Chamaeleon van choreografen Mouna Laroussi en Kathrin Gramelsberger. Op zondag dansen de grote gezelschappen in de Stadschouwburg en het DeLaMar Theater. Met een optreden van het ICKamsterdam-Emio Greco en de danssolo Double You van Jirí Kylián door Het Nederlands Dans Theater.

Bijna twintig jaar geleden danste het Scapino Ballet Rotterdam Kathleen . Zaterdag wordt de ‘West Side Story van de jaren negentig’ van 18-18u30 gedanst op het Provincie Noord-Holland podium.

Cabaret

Branding

In de Melkweg, Sugar Factory, Theater Bellevue, Boom Chicago en het Comedy Café is cabaret. Op zaterdag in de Melkweg Sylvester Zwanenvelds teaser van zijn show Het recht van de Sterkste, op zondag Lebbis met Branding en ook op zondag een half uur Dorine Wiersma in de Sugar Factory met haar show Goed zo, Dorine.

Musea

Rijksmuseumpassage open

Zo’n vijftig musea staan in het Museumkwartier, tegenover het Van Goghmuseum, om te vertellen over hun nieuwe exposities. Speciaal voor de Uitmarkt is de gerenoveerde passage onder het Rijksmuseum geopend als literair café (za 11.30-18u, zo 12-18u), met ook een infostand over de museumverbouwing. Het publiek kan een naam voor Het meisje met de brede hoed, een nieuw verworven 17de-eeuws doek, verzinnen.

Het Stedelijk Museum toont met de expositie Temporary Stedelijk 2 publiekslievelingen, zoals Mondriaan, Malevitsj, Matisse en De Kooning. Het museum is dit weekend gratis. Bezoekers er onder meer zelf buttons maken met de beroemde letters van Wim Crouwels alfabet (bekijk ook de expositie over Crouwel: Een grafische ontdekkingsreis). Rondleiders geven speedtours door het museum en zondag 13u treedt muzieklegende Theo Loevendie al improviserend op in het museum met zijn sopraansaxofoon en de Nordanians met een repertoire van traditionele Indiase raga’s via jazz tot intieme kamermuziek.

FOAM Pop-in toont nieuw werk van fotografen en het Nederlands Instituut voor Mediakunst opent de deuren van de nieuwe mobiele tentoonstellingsruimte, waar publiek zelf curator kan zijn.

Muziek

Lange Frans & Wibi

Op vier grote buitenpodia op het Museumplein het hele weekend een gevarieerd aanbod: van Ad Visser tot Lange Frans en van Wibi Soerjadi tot Gers & Sef. Van Dik Hout speelt nummers van hun nieuwe album Leef! Maarten van Roozendaal en Paul de Munnik geven achter twee vleugels met songs een voorproefje van hun show Heimwee naar de Hemel. Jazz klinkt vanuit de Koorzaal van het Concertgebouw, dat is omgebouwd tot een jazzclub met optredens van onder meer Susanne Alt en band, jazz-zangeres Kim Hoorweg en de improvisatiekunsten van Bik Bent Braam. Klassieke muziek is zaterdag te horen in het Concertgebouw met een repetitie van het Concertgebouw Orkest in de Grote Zaal. In de Kleine Zaal brengt Opera Studio Nederland het programma Opera’s, aria’s en duetten. Ook in de Kleine Zaal op zaterdag het luidruchtige en experimentele ensemble Slagwerk. In de Vondelkerk speelt jong talent, onder wie violiste Lisa Jacobs en pianiste Anna Veinberg. Op zondag jazzduo Sotto Voce en een duet van violist Bob van den Ent en pianist Henry Kelder. In het Orgelpark een concert van Martin Fondse en anderen.

Film

Manhattan

Op vrijdag- en zaterdagavond worden Woody Allens Manhattan (1979) en de animatiefilm Mary and Max (2009) van Adam Elliot vertoont in de openluchtbioscoop op het Museumplein. In De Balie zijn voorpremières, klassiekers, korte films en een gastprogramma van het IDFA. Voorafgaand aan ieder programma is er de filmquiz, bekend uit de maandelijkse Cineville Talkshow.

Boeken

Literair Café

Drie podia en de boekenmarkt, beide op het Museumplein, bieden literatuur, fictie, non-fictie, poëzie, en voordrachten van debutanten en bekende auteurs. In het Literair Café (Rijksmuseum) en de Literaire Salon, beide op het Museumplein, treden o.a. Hagar Peeters, Krijn Peter Hesselink en Ellen Deckwitz op. Op zondag Marcel Möring met Louteringsberg, Dolf Jansen als schrijver met Woordenvol, Anil Ramdas met zijn romandebuut Badal, Philip Snijder met Retour Palermo.

Ook is er een literaire veiling .

Voor nadere details, raadpleeg de website: amsterdamsuitburo.nl/uitmarkt