Uitgelicht

Rudi Giuliani herinnert zich 11 september. Canvas, 20.00u. ** FOR USE AS DESIRED WITH SEPT. 11 ANNIVERSARY STORIES--FILE **New York Gov. George Pataki, left, New York City Mayor Rudolph Giuliani, center, and Sen. Hillary Rodham Clinton, D-N.Y., tour the site of the World Trade Center disaster, in this Sept. 12, 2001, file photo. This year will mark the fifth anniversary of the attacks. (AP Photo/Robert F. Bukaty/FILE) AP

Film

Starship Troopers (Paul Verhoeven, 1997, VS). Zesde Amerikaanse film van Verhoeven is een spectaculair, sardonisch spel met de paradoxen van Amerikaans militair heldendom. Fascistische beeldtaal doorspekt karikaturale sciencefiction over de strijd van gedrilde schoolvrienden, in dienst van het leger van de Wereldfederatie, tegen reusachtige, moordlustige insecten van een andere planeet.Veronica, 20.30-23.00u.

Speed (Jan de Bont, 1994, VS). Succesrijk Amerikaans regiedebuut van Nederlandse cameraman biedt eersteklas kermisvertier. Stadsbus vol nietsvermoedende passagiers mag niet langzamer dan 80 kilometer rijden, anders vliegt hij de lucht in. Met Keanu Reeves, Sandra Bullock, Dennis Hopper, Jeff Daniels. RTL5, 20.30-22.50u.

La sciènce des rêves / The Science of Sleep (Michel Gondry, 2006, Frankrijk/Engeland/Italië). De Franse regisseur Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind) knutselt in deze film met eierdozen en toiletrollen een droomwerkelijkheid waarin Gael Garcí Bernal rondvliegt volgens zijn eigen droomtechniek. Gondry’s oeuvre zit vol kinderlijk verlangen naar de tijd dat je met Lego en Meccano je eigen wereld kon bouwen. Ook met Charlotte Gainsbourg en Miou-Miou.Ned.3, 22.10-23.55u.

A Beautiful Mind (Ron Howard, 2001, VS). Met Oscar voor beste film onderscheiden staaltje ouderwets, op ware gebeurtenissen gebaseerd Hollywoodvermaak. Russell Crowe als de wiskundige annex Nobelprijswinnaar John Forbes Nash jr. Even geniale als paranoïde en sociaal onhandige man lijdt aan door de Koude Oorlog gevoede achtervolgingsfantasieën. Ook met spionageverwikkelingen en Jennifer Connelly als de echtgenote.BBC 1, 00.35-02.45u.

Informatief

Terzake: 11 september volgens de burgemeester. Vanavond vertelt toenmalig burgemeester Rudy Giuliani van New York over zijn 11 september 2001. Over de eerste momenten nadat de vliegtuigen zich in de Twin Towers hadden geboord. Dat hij om veiligheidsredenen niet meer op zijn kantoor kon blijven. Hoe hij toen een tijd lang door de straten van zijn stad zwierf en ervoer hoe zijn New York toen werd geraakt. Canvas, 20.00-20.45u.

The Culture Show. Laatste uitzending over het Edinburgh Festival. Met alle hoogtepunten van de editie van dit jaar, plus de tentoonstelling The Queen, Art & Image in de Scottish National Gallery, met portretten van de Britse vorstin door artiesten als Lucian Freud, Andy Warhol en Thomas Struth. Elizabeth II hoopt volgend jaar haar diamanten regeringsjubileum te vieren. BBC 2, 20.00-21.00u.

Die Schönen des Ostens – Odessa, die Weltoffene. Reportage door ZDF-correspondente Cornelia Schiemenz over Odessa, de door Catharina de Grote in 1794 gestichte havenstad aan de Zwarte Zee waarover Poesjkin ooit zei: „Hier ademt heel Europa.” Ruim twintig jaar na de ineenstorting van het Sovjetrijk maakt de stad nog steeds een wat verwaarloosde indruk, maar haar mediterrane charme is nog altijd aanwezig en er gloort hoop op betere tijden. Zo is hetneobarokke, uit 1887 daterende theater na restauratie in 2007 heropend. ZDF, 22.15-23.00u.

Amusement

The Duchess. Brits kostuumdrama, gebaseerd op de op feiten gebaseerde roman Georgiana, Duchess of Devonshire van Amanda Foreman. De film vertelt het verhaal van een beeldschone aristocrate (hier vertolkt door Keira Knightley) die gevangen zit in haar huwelijk met een hertog (Ralph Fiennes). Hij heeft bij hun dienstmeid een dochtertje verwekt dat door zijn echtgenote wordt opgevoed. Georgina houdt van feesten, mooie kleren en gokken en heeft een gat in haar hand. En ze is tot over haar oren verliefd op een jonge politicus. (Overigens werd de hertogin geboren als Lady Georgina Spencer en is ze een voorouder van prinses Diana en – via haar onwettige dochter Eliza Courtney – van hertogin Sarah van York.) BBC 2, 22.00-23.40u.

Le problème, c’est que.... Korte film van Wilfried Méance. Éric (Clément Michel) ziet in een park Julie (Laurence Arné). Zijn beste vriend Alex (Philippe Chaîne) spoort hem aan haar aan te spreken. Maar Éric aarzelt, hij durft niet. Met Franse ondertitels. TV5, 22.48-23.00.

Radio

Radio 6 live: Vrij Denken Festival – Lunapark & MCO. Opnamen van 29 mei j.l. in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Met onder meer jazz van het Universal Free Form Quartet, het Metropole Orkest, leden van klassieke orkesten van het Muziek Centrum van de Omroep, het Groot Omroepkoor en Lunapark. Radio 6, 23.02-01.00u.

Nachtconcert. Quatuor Mosaïques speelt het Strijkkwartet op 76 nr 5 van Haydn, Strijkkwartet op 32 van Ferdinand David en Strijkkwartet nr. 1 opus 51 van Brahms.Radio 4, 01.02-01.30u.