Twitter waarschijnlijk nauwelijks gebruikt bij rellen Engeland

Oproerpolitie rent richting plunderaars in Manchester tijdens de derde dag van rellen. Foto AP / Jon Super

Social media speelden waarschijnlijk bij lange na niet zo’n grote rol bij de rellen in Engeland als wel werd aangenomen. Britse politici schermden al met censuur en het blokkeren van mensen op bijvoorbeeld Twitter. Maar onderzoek van The Guardian naar 2,5 miljoen tweets wijst uit dat dit medium niet of nauwelijks gebruikt werd om rellen te coördineren.

In tegenstelling tot die vooronderstelling van politici werd Twitter vooral ingezet door mensen die zich wilden organiseren om de straten schoon te vegen. Ook werd het gebruikt om vooral over de rellen te praten, niet om ze te plannen. Er zijn al wel Britten veroordeeld voor het oproepen tot rellen op Facebook.

Vandaag praat de Britse minister van Binnenlandse Zaken met vertegenwoordigers van Facebook, Twitter en Research in Motion, de Canadese BlackBerry-producent. Die toestellen werden waarschijnlijk vooral ingezet door relschoppers om zich te organiseren.

De bedrijven zouden de minister willen waarschuwen voor het opleggen van noodmaatregelen die kunnen resulteren in online censuur. De regering zegt hier niet op uit te zijn, maar wil wel onderzoeken wat de social media kunnen doen om herhalingen te voorkomen en hoe ordediensten ze kunnen benutten in dit soort situaties.

    • Jules Seegers