Twente verliest, dus krijgt Ajax 3 miljoen extra

Door de 3-1 nederlaag van FC Twente bij Benfica krijgt Ajax als enige Nederlandse club in de Champions League extra tv-inkomsten.

Ajax juichte gisteravond waarschijnlijk stilletjes mee met het Portugese Benfica, dat FC Twente in de laatste voorronde van de Champions League met een afgetekende 3-1 overwinning declasseerde. De Amsterdamse voetbalclub loot vandaag in Monaco (18.00 uur) als enige Nederlandse club mee als de groepsfase van het belangrijkste Europese bekertoernooi bekend wordt.

Ajax hoeft het geld uit de zogenoemde marketingpool niet meer te delen met FC Twente en zal nu minimaal 3 miljoen euro meer krijgen voor de tv-rechten. FC Twente is veroordeeld tot de sportief en financieel veel minder aantrekkelijke Europa League. PSV hield daar vorig jaar als kwartfinalist 3,1 miljoen euro aan over. De loting hiervoor is morgen.

FC Twente maakte vorig jaar met de eerste landstitel in de clubhistorie in sportief opzicht de stap naar de nationale top. Als kampioen van Nederland plaatste de club zich rechtstreeks voor het hoofdtoernooi van de Champions League. Zes groepsduels leverden Twente 13.432.000 euro op. Ajax, dat zich vorig seizoen als nummer twee van Nederland via de voorronde voor het hoofdtoernooi van de Champions League plaatste, kreeg 12.328.000 euro van de UEFA.

FC Twente heeft de miljoeneninkomsten uit de Champions League niet begroot, maar het verschil met vorig jaar zal groot zijn. Twaalf maanden geleden kon de club aankopen als Marc Janko (5 miljoen) en Emir Bajrami (2,8 miljoen) financieren. Daarnaast stak de club 8 miljoen in de uitbreiding van het stadion.

Dit seizoen roerde de club zich amper op de transfermarkt. Het vertrek van sterspeler Theo Janssen werd opgevangen met het aantrekken van de transfervrije Willem Janssen van Roda JC en Tim Cornelisse van FC Utrecht. De club is al maanden met Feyenoord in onderhandeling over Leroy Fer. FC Twente wilde tot dusver niet voldoen aan de vraagprijs van 5 miljoen euro. Spelers als Bryan Ruiz, Douglas en Nacer Chadli staan in de belangstelling van buitenlandse clubs. Het is met name de vraag of Ruiz na de nederlaag van gisteren in Enschede wil blijven.

FC Twente wist vorig seizoen in een groep met Inter, Tottenham en Werder met fris en aanvallend voetbal de aandacht op zich te vestigen. De club maakte reclame voor ‘de Hollandse School’, maar kwam niet door de groepsfase. FC Twente streed tot de laatste speeldag met Ajax om de titel. In de Arena werd het kampioenschap én rechtstreekse deelname aan de Champions League verspeeld.

De tweede plaats in de eredivisie leverde weliswaar een plaats op in de voorrondes van de Champions League, maar het Nederlandse clubvoetbal presteerde zo ondermaats dat het afgleed naar een negende plaats op de UEFA-ranking. FC Twente wist op voorhand dat het een grote naam zou moeten uitschakelen. Dat werd Benfica. De nummer twee van Portugal werkt met een begroting van ruim 100 miljoen euro.

De verschillen tussen FC Twente en Benfica zijn enorm. Neem alleen al het clubicoon. Voor de Veste in Enschede staat een standbeeld van Blaise N’Kufo. Een Zwitserse spits die in Europa nooit furore maakte. Op het plein voor het Estadio da Luz van Benfica is Eusebio vereeuwigd. ‘De parel uit Mozambique’ is sinds de finale van de Europa Cup in 1962 tegen Real Madrid een levende legende. Zowel N’Kufo als Eusebio was overigens gisteren aanwezig bij het duel tussen Benfica en FC Twente.

Na de 2-2 van vorige week in Enschede wilde Adriaanse de Portugese club met een aanvallend elftal bestrijden. Het oogde dapper, maar bleek naïef. In de eerste helft hield FC Twente moeizaam stand tegen de aanvalsgolven van O Glorioso. Direct na rust maakte de Belg Axel Witsel met een fraaie omhaal de openingstreffer. Het verzet van FC Twente was gebroken. Luisão en opnieuw Witsel zetten Benfica op een 3-0 voorsprong. Ruiz scoorde vijf minuten voor tijd nog tegen met een kopbal.

    • Koen Greven