Twaalf doden bij bomaanslag en bankroof Nigeria

Nigeriaanse moslimextremisten hebben in het noordoosten van het land een politiebureau opgeblazen en vervolgens twee banken met veel geweld overvallen. Bij de aanvallen door de Boko Haramsekte hebben volgens de politie twaalf mensen het leven verloren.

De extremisten doorzeefden donderdag op klaarlichte dag het politiebureau van Gombi in de noordoostelijke provincie Adamawa en bestookten het met explosieven. Vier agenten en een militair kwamen om. Daarop schoten de sekteleden zich naar binnen in twee bankkantoren, doodden zeven medewerkers en verwondden er vier. Ze ontkwamen volgens de politie met een nog onbekende buit.

De ontredderde politiewoordvoerder verklaarde dat de politie ‘het oerwoud uitkamt op zoek naar vluchtende sekteleden’. De Nigeriaanse rechtshandhavers, die niet zelden het innen van smeergeld voorrang verlenen boven het bewaken van de orde, lijken nauwelijks opgewassen tegen de opkomst van Boko Haram. De beweging vecht voor invoering van een strikte versie van de islam in het noorden van Nigeria en maakte dit jaar al veel slachtoffers onder de veiligheidsdiensten.

In juli ontvluchtten duizenden inwoners de stad Maiduguri vanwege de aanslagen van Boko Haram.

    • Lex Boon