Tuigleren jagerstas

Janna Hallink, 55, eigenaresse winkel JAN in Amsterdam

Wat is het en hoelang heb je het al?

„Dit is een jagerstas, van ongeverfd tuigleer. Ik heb hem ongeveer vijfendertig jaar. In de jaren 70 was dit type tas heel populair bij zowel bij hippiefiguren als corpstypes. Ik was zelf meer hippieachtig, maar op de leeftijd dat ik deze tas kreeg zat ik net in een kakkerige fase. Ik combineerde ’m met een collegejas en ribfluwelen Levi’s-broeken. Grappig genoeg zijn het tegenwoordig juist de fashionista’s die deze tas oppikken.”

Wat heeft het je gekost om de tas te bemachtigen?

„Ik kreeg de tas voor mijn verjaardag van mijn ouders, volgens mij toen ik twintig werd. Het was enigszins een teleurstelling, omdat ik eigenlijk de grotere versie van deze tas wilde hebben. Die leek meer op een officiële jagerstas – hij had ook zo’n speciaal compartiment voor kogels, dat vond ik leuk. ”

Waarom is de tas je favoriet?

„Het is een hele pure tas, anders dan alle andere tassen die op de markt zijn. Toen ik hem kreeg was het leer zachtroze, het verkleurt heel mooi door het dragen.

„Na een jaar of vijf was de tas niet meer zo actueel, en belandde hij op de zolder van mijn ouders. Omdat mijn ouders nooit iets weggooiden, of überhaupt opruimden, is hij daar vijfentwintig jaar blijven liggen. Een paar jaar geleden kreeg ik opeens weer heel veel zin in de jagerstas, en toen heb ik hem weer opgezocht.”

Zou je de tas uitlenen, en zo ja, aan wie?

„Ik zou mijn tas alleen uitlenen aan iemand die hem net zo waardeert als ik. Weggeven zou ik niet kunnen. Ik denk dat deze tas meegaat in mijn kist.”

Hoe vaak draag je hem?

„Niet vaak, er past maar heel weinig in. Ik zet hem thuis vaak op een teakhouten stoeltje van de Deense ontwerper Niels Möller. De combinatie van stoel en tas maakt me heel gelukkig. Stiekem zoek ik nog steeds naar die grotere versie, maar dat voelt een beetje als verraad. Deze tas was mijn jeugdliefde.”

Sanne Rispens

Dit is de laatste aflevering van de rubriek waarin redacteuren van online tijdschrift hardhoofd.com mensen vragen om het persoonlijke verhaal achter hun favoriete kledingstuk.

    • Sanne Rispens