Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Topman Steve Jobs legt functie bij Apple neer

Juni 2010: Jobs presenteert de iPhone 4 op de Apple Worldwide Developers Conference in San Francisco. Foto AP / Paul Sakuma

Het brein achter onder meer de iPhone en iPad heeft gisteravond laat zijn vertrek als hoogste baas van Apple aangekondigd. Steve Jobs verklaarde zijn functie als topman niet langer aan te kunnen, maar blijft wel in een “voortrekkersrol” aan het machtige elektronicamerk verbonden.

Het lijkt erop dat zijn niet nader benoemde gezondheidstoestand ten grondslag ligt aan het besluit. In januari ging de 56-jarige Jobs al met verlof vanwege teruggekeerde klachten. Apples operationeel directeur Tim Cook, die hem reeds twee keer verving tijdens ziekteverlof, is doorgeschoven als nieuwe CEO. Jobs richtte Apple 35 jaar geleden vanuit zijn garage.

“Ik heb altijd gezegd dat wanneer de dag aanbreekt waarop ik niet langer tegemoet kan komen aan mijn taken en verwachtingen als Apples CEO, ik de eerste zou zijn om dat jullie te laten weten. Helaas is die dag aangebroken.”- Steve Jobs in een brief aan het bestuur van zijn bedrijf en de ‘Apple gemeenschap’.

Jobs in jaren ’80 nog weggestuurd

Jobs zou zijn terugtreden gisteren aan het bedrijf kenbaar hebben gemaakt en Cook naar voren hebben geschoven als de nieuwe leider van Apple. Zijn brief maakt officieel wat de laatste maanden achter de schermen bij Apple al gebeurde. Cook staat aan het roer terwijl Jobs ervoor zorgt dat de Apple producten tegemoet blijven komen aan de eisen van de klant.

Apple was deze maand voor even Amerika’s meest waardevolle bedrijf. Gisteren was het bij het sluiten van de beurzen 349 miljard dollar waard. Jobs werd in de jaren ’80 het bedrijf uitgewerkt nadat Apple in een neerwaartse spiraal terechtkwam. In 1996 keerde hij terug als adviseur na succesvolle periodes bij onder meer Pixar.

iPod maakte Apple bij groot publiek populair

Het ging weer beter met Apple toen het eerste product onder Jobs op de markt kwam: de iMac in 1998. De compacte computer ging in zijn eerste jaar 2 miljoen keer over de toonbank. In het eerste decennium van deze eeuw werd Jobs permanent CEO en volgde na de succesvolle iPods in 2007 de iPhone. Anderhalf jaar geleden kwam de iPad, waarvan inmiddels 29 miljoen stuks verkocht zijn.