Toneel op komst

Zeker, theatermakers bewegen dit seizoen de veilige kant op, met veel bekend repertoire en toneelversies van succesboeken (De Eetclub, Het diner) en succesfilms: When Harry met Sally, Calendar Girls). Maar er is nog altijd genoeg om je op te verheugen.

Spannend is Shakespeares Midzomernachtdroom bij het Nationale Toneel, het debuut van Theu Boermans als artistiek leider. Boermans verzamelde een cast vol BN’ers, onder wie Jeroen Spitzenberger en Bracha van Doesburg, en brengt Pierre Bokma terug op het Nederlandse toneel. Even terug uit München is straks ook Johan Simons. Hij regisseert bij Toneelgroep Amsterdam Macbeth, met Fedja van Huêt in de hoofdrol. Een andere veelbelovende gastregie bij TA is die van Luk Perceval. De Vlaming keert in het Nederlandse theater terug met In Ongenade, naar J.M. Coetzees roman.

Het Toneel Speelt herbegint op 1 januari 2012 een oude Nederlandse theatertraditie met de opvoering van Joost van den Vondels Gijsbrecht van Amstel, met onder anderen Daan Schuurmans.

Maar nieuwe toneelteksten zijn er ook. In november is van Maria Goos De Hulp te zien in Bellevue. En de bekroonde Vlaamse schrijver David Van Reybrouck (Congo) komt met In de mais, een ensemblestuk over de jeugd van tegenwoordig, voorjaar 2012 te zien in Nederland.

herien wensink

    • Herien Wensink