Tim Cook kon al lang warmdraaien

Tim Cook (50) neemt bij Apple de dagelijkse leiding van Steve Jobs over. Hij verving Jobs al geruime tijd tijdens diens ziekteverlof.

Tim Cook. Foto AP FILE - In this file photo taken Jan. 11, 2011, Tim Cook, Chief Operating Officer of Apple, announces that Verizon Wireless will carry Apple's iPhone, in New York. Apple Inc. on Wednesday, Aug. 24, 2011 said Steve Jobs is resigning as CEO, effective immediately. He will be replaced by Cook, who was the company's chief operating officer. It said Jobs has been elected as Apple's chairman. (AP Photo/Mark Lennihan, File) AP

Een vooruitziende blk kun je Steve Jobs niet ontzeggen. De man die hem nu opvolgt, Tim Cook, nam hij al in 1998 aan. Dat was vrijwel meteen nadat Jobs zelf terugkeerde bij Apple, het bedrijf waar hij in 1985 met ruzie vertrokken was. Cook (50) neemt officieel nu de leiding over. Maar hij kon al lang warmdraaien omdat hij Steve Jobs verving tijdens diens medische verloven. In die tijd bleek hij iemand die het bedrijf snel wist te laten groeien, ook in voor Apple nieuwe bedrijfstakken.

Beleggers drongen bij Apple al geruime tijd aan op duidelijkheid over de opvolging. Na drie langdurige ziekteverloven achtereen waren ze het beu dat Apple geen duidelijk plan op tafel legde om de toekomst van het bedrijf na Jobs veilig te stellen.

Maar uit de korte brief die Steve Jobs gisteren aan het Apple-bestuur stuurde blijkt dat Cook al lange tijd bestemd was om hem op te volgen: „Wat mijn opvolging betreft beveel ik van harte mijn al beoogde opvolger aan, Tim Cook”, schrijft Jobs.

Cook werkte vroeger bij computerfabrikant Compaq. Hij heeft niet het charisma van Jobs, noch diens ongezouten publieke mening. Maar waar Jobs met name het gezicht van Apple was, was het Cook die achter de schermen de uitvoering voor zijn rekening nam. In zijn vorige rol als COO (chief operating officer) was hij verantwoordelijk voor de organisatie van het bedrijf. Cook maakte van Apple een geoliede machine. Zelfs de onstuimige groei van de mobiele tak heeft niet tot onoverkomelijke logistieke problemen geleid. En de formule van de Apple Stores is zo geslaagd dat er in China nep-winkels verschijnen.

Door Jobs bestuursvoorzitter te maken, weg van de dagelijkse beslommeringen, heeft hij de kans om zich nog zijdelings met Apple te bemoeien – voor zover zijn gezondheid hem dat toelaat. Jobs schrijft zelf: „Ik voorzie voor Apple een succesvolle, innovatieve toekomst. Ik hoop dat ik in een nieuwe rol getuige van die toekomst mag zijn en mijn bijdrage daaraan mag leveren.”

Het aandeel Apple daalde in de VS met 5 procent toen het nieuws van Jobs’ vertrek bekend werd.