Thaise gele curry

Het grootste aantal monden wat ik ooit in mijn leven heb moeten voeden ligt om en nabij de 400. Tot vorig jaar verrichtte ik deze dankbare taak elke laatste week van augustus, vlak voordat het nieuwe collegejaar begon en nieuwkomers van mijn opleiding de gelegenheid hadden elkaar te leren kennen onder festival-achtige omstandigheden.

Deze drie dagen van introductie stonden in het teken van vozen bij het kampvuur, tot diep in de nacht bier drinken, balen dat er een rij van een uur staat voor de douches en daarom maar niet fris aan de ontbijttafel verschijnen, en vooral zo min mogelijk slapen in je eigen tentje.

Ik was tijdens deze feestweek in charge of het voedsel. Gelukkig heeft één van mijn voorgangers ooit besloten dat er op het kamp niet gekookt hoeft te worden, maar dat een professioneel cateringbedrijf het bereiden van het diner op zich mag nemen. Een hele verstandige keuze, want met het aantal alleseters was het slecht gesteld. Pakweg de helft van de nieuwe studenten was blij met de warme maaltijd, de anderen zaten met lange tanden hun macaroni te herkauwen en probeerden me om te kopen zodat ik een tosti voor ze zou bakken.

Omdat mijn enige aandeel in het avondeten mijn charmante manier van opscheppen was, hoefde ik het gedrag van de kokhalzende, kieskeurige studenten niet persoonlijk op te vatten, maar leuk vond ik het niet.

Een van die geliefde/gewraakte gerechten was de kipkerrie met rijst. En om de traditie van de afgelopen jaren een beetje in stand te houden, maakte ik deze week iets in dezelfde categorie. Maar in tegenstelling tot vroeger at mijn tafelpartner haar bordje gele curry helemaal leeg en eindigde ze met de woorden: „Het was erg lekker, dankjewel.” Dat was ook weleens fijn om te horen.

Voor twee personen:

1 flinke teen knoflook

1 ui

1 groene Spaanse peper

1 cm verse gember

1 tl gemalen komijn

1 tl kurkuma

1 tl gemalen korianderzaad

scheut kokosmelk

300 gram groente om te roerbakken

125 gram gepelde reuzengarnalen

scheut plantaardige olie

paar takjes koriander

jasmijnrijst

Snijd de ui, knoflook, gember en Spaanse peper klein en maal met een keukenmachine tot een egale pasta. Bak de pasta met wat olie in een wok. Voeg na een paar minuten de kurkuma, komijn, en korianderzaad toe en roerbak ook enkele minuten mee. Doe dan de garnalen in de pan en meng met het specerijenmengsel. Zorg dat alle garnalen voorzien zijn van een laagje pasta.

Voeg de grof gesneden groente toe (bijvoorbeeld boontjes, paprika, wortel, courgette of wortel) en roerbak nog heel even. Voeg dan langzaam steeds een beetje kokosmelk toe, en proef tussendoor of de smaak goed is. Laat alles nog een paar minuten op laag vuur pruttelen.

Bereid de rijst zoals beschreven op de verpakking en serveer bij de curry. Garneer met fijngesneden koriander.

Stéphanie Versteeg

maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert.

    • Stéphanie Versteeg